🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2-3
Uwaga batatożercy! Dieta sirtuinowa (dieta Adele) na swojej długiej liście przepysznych dań, ma także te oto frytunie z batatów, do tego z obłędnymi dipami! A bez dipów, będzie pyszna wege przekąska😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ok 500 g batatów
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ok 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dip curry:
- 1/2 op serka Philadelphia
- 1/2 op małego jogurtu naturalnego
- ok 1 łyżeczka sezamu
- ok 1 łyżeczka przyprawy curry żółtej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Dip czosnkowo-ziołowy:
- 1/2 op serka Philadelphia
- 1/2 op małego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, mięta, szczypiorek)
- sól
- pieprz
🥣 Przygotowanie:
4. Wyłóż dużą blachę lub ruszt papierem do pieczenia i ułóż frytki (najlepiej skórką do góry). Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 minut, do miękkości.

5. Upraż sezam na suchej patelni. Odstaw.
6. Przygotuj dipy.
W dwie osobne miseczki rozłóż po pół opakowania serka Philadelphia. Dodaj po 50 g jogurtu do każdej. Wymieszaj.

5. Upraż sezam na suchej patelni. Odstaw.
6. Przygotuj dipy.
W dwie osobne miseczki rozłóż po pół opakowania serka Philadelphia. Dodaj po 50 g jogurtu do każdej. Wymieszaj.
✍️ W razie, gdyby dipy były zbyt gęste, dodaj trochę jogurtu.
7. Dip curry: do serka i jogurtu dodaj prażony sezam, curry, kurkumę, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
8. Dip czosnkowo-ziołowy: do serka i jogurtu dodaj posiekane zioła (koperek, natka pietruszki, mięta, szczypiorek). Dodaj starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

frytki, batat, bataty, dip, dipy, curry, kurkuma, philadelphia, jogurt
0 KOMENTARZY