🌱 PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW


🕜 Czas: 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2-3


Uwaga batatożercy! Dieta sirtuinowa (dieta Adele) na swojej długiej liście przepysznych dań, ma także te oto frytunie z batatów, do tego z obłędnymi dipami! A bez dipów, będzie pyszna wege przekąska😊

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • ok 500 g batatów
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ok 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Dip curry:
  • 1/2 op serka Philadelphia
  • 1/2 op małego jogurtu naturalnego
  • ok 1 łyżeczka sezamu
  • ok 1 łyżeczka przyprawy curry żółtej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
Dip czosnkowo-ziołowy:
  • 1/2 op serka Philadelphia
  • 1/2 op małego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, mięta, szczypiorek)
  • sól
  • pieprz

🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Bataty wyszoruj, nie obieraj, pokrój na grube frytki.



3. Włóż frytki do większej miski. Polej oliwą i posyp przyprawami. Wymieszaj dokładnie.




4. Wyłóż dużą blachę lub ruszt papierem do pieczenia i ułóż frytki (najlepiej skórką do góry). Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 minut, do miękkości.



5. Upraż sezam na suchej patelni. Odstaw.

6. Przygotuj dipy.
W dwie osobne miseczki rozłóż po pół opakowania serka Philadelphia. Dodaj po 50 g jogurtu do każdej. Wymieszaj. 

✍️ W razie, gdyby dipy były zbyt gęste, dodaj trochę jogurtu.

7. Dip curry: do serka i jogurtu dodaj prażony sezam, curry, kurkumę, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

8. Dip czosnkowo-ziołowy: do serka i jogurtu dodaj posiekane zioła (koperek, natka pietruszki, mięta, szczypiorek). Dodaj starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.



9. Frytki wyjmij z piekarnika. Podawaj z dipami.




Smacznego!


frytki, batat, bataty, dip, dipy, curry, kurkuma, philadelphia, jogurt

0 KOMENTARZY