SPAGHETTI BOLOGNESE

PIKANTNE   MIĘSO   MAKARON  

🕜 Czas: 50 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Ameryki tym daniem nie odkryłam, wiem o tym doskonale... ale według mnie to od zawsze najlepszy pomysł na dzień pod tytułem "co by tu zrobić dziś na obiad, bo nie chce mi się kombinować". A do tego zrobienie ładnego zdjęcia tej potrawie to wyczyn, więc jest jakie jest 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 200 - 250 g makaronu pełnoziarnistego
  • ok 250 g mięsa mielonego wołowego (drobiowego lub mieszanego)
  • 1 czerwona cebula
  • pól butelki passaty pomidorowej lub kartonik przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • suszone oregano, tymianek, bazylia
  • czosnek (ile chcesz)
  • sól, pieprz
  • chilli (opcjonalnie)
  • szczypta cukru lub cynamonu do smaku (opcjonalnie)
  • świeża bazylia (opcjonalnie)

🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej szklankę wody z makaronu.

2. Posiekaj czosnek, pokrój cebulę w kostkę.

3. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek, wymieszaj, podsmaż ok 1 minuty.





4. Zmniejsz ogień. Przesuń cebulę na jedną stronę patelni. Dodaj rozmrożone mięso mielone i rozdrabniaj je uciskając widelcem, by pozbyć się grudek.

5. Dodaj przyprawy, wymieszaj.

6. Dodaj passatę, wymieszaj.





7. W międzyczasie odcedź makaron, odstaw.

8. Na patelnię wlej trochę wody ze szklanki po makaronie, tak by nieco rozrzedzić sos. Wymieszaj. Trzymaj na patelni na mniejszym ogniu, by pyrkało przez 10-15 minut.

9. Dopraw do smaku. Dolej resztę wody jeśli sos jest zbyt gęsty.

10. Dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj.

11. Posyp świeżą bazylią.




Smacznego!


mięso mielone, passata pomidorowa, cebula, bazylia, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY