🌱 MNIAM! A'LA BRUSCHETTA


🕜 Czas: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2





mniam! a'la Bruschetta, to moja propozycja na ten włoski klasyk. Ale zacznijmy od początku, bo są dwie szkoły wymowy polska i włoska, ALE tylko jedna z nich jest poprawna, za którą Włosi Cię nie zwyzywają 🙈 Otóż "bruschetta" wymawia się jako "brusketta", z K i lekko przedłużoną głoską T. Nie ma tam SZ! Jeśli życie Ci miłe, to zacznij ćwiczyć poprawną wymowę "brusKetta" już dziś 🤪 Nie dodając mozzarelli, będzie danie wegańskie ^^


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1 bułka paryska lub ciabatta
  • 1 duży pomidor lub 10 koktajlowych
  • garść bazylii
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ok 1/2 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)


✍️ * dlaczego paryska lub ciabatta? Bo tradycyjna bagietka (której nie polecam) będzie za twarda po upieczeniu. Jeśli nie masz wyjścia i masz pod ręką tylko bagietkę, to ustaw piekarnik na nieco niższą temperaturę i pilnuj, by się nie spaliła.

🥣 Przygotowanie:
1. Bułkę pokrój po skosie na kromki. (U mnie jest ciabatta 27 cm x 12 cm)




2. Pomidor umyj, wytnij gniazdo i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miseczki.

✍️ W przypadku pomidorów koktajlowych, po prostu je pokrój w kosteczkę.



3. Dodaj do pomidorów ocet balsamiczny i opcjonalnie cukier (jeśli ocet balsamiczny i pomidory nie są dość słodkie). Wymieszaj.



4. Wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub starkowanym na drobnych oczkach. Lekko posól do smaku.



5. Rozgrzej piekarnik na 150' C.

6. Mozzarella
opcja 1: pokrój w drobną kostkę, dodaj do pomidorów, wymieszaj.
opcja 2: pokrój w plastry (do zapieczenia)



7. Na ruszcie z piekarnika połóż papier do pieczenia. Połóż kromki bułki i wsadź do piekarnika na ok 3 minuty, aż góra bułki nie będzie mięciutka a lekko chrupiąca.



8. Wyjmij ruszt z bułkami, odwróć je na drugą stronę i posmaruj z jednej strony oliwą z czosnkiem. Poukładaj na papierze.



9. Jeśli chcesz, by ser się ciągnął, to na części kromek ZANIM WŁOŻYSZ JE DO PIEKARNIKA połóż plastry mozzarelli i dopiero wstaw całość. Jeśli wolisz mozzarellę świeżą, to pomiń ten krok i zapiecz samą bułkę z oliwą i czosnkiem.



10. Wstaw do piekarnika na 3 - 5 minut. Pilnuj, by się nie spaliły. Mozzarella ma się mocno "spocić". Wyjmij grzanki z piekarnika, połóż na talerzu.



11. Nałóż przygotowane wcześniej pomidorki lub pomidorki z mozzarellą z opcji 1, udekoruj bazylią.



Smacznego!


bruschetta, grzanki, pomidor, bazylia, ocet balsamiczny, bułka, mozzarella

0 KOMENTARZY