CARPACCIO Z BURAKA


🕜 Czas: 1,5 godziny  🍽️ Porcja dla: 2





Wiosna ach wiosna, czas na lżejsze sałatki. Oto moje Carpaccio z buraka, danie na drugie śniadanie lub kolację, które pojawia się u mnie zawsze wiosną i latem 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Dodatkowo:
  • folia aluminiowa
  • rękawiczki jednorazowe

✍️ Śmiało można upiec większą ilość buraków, będą na następny dzień gotowe, by powtórzyć carpaccio lub można je starkować do obiadu.

🥣 Przygotowanie:
1. Buraki umyj dokładnie, NIE OBIERAJ, owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 230'C. Zapiekaj ok 1,5 godziny. Pod koniec odwiń buraka i sprawdź czy widelec wbija się w największą, najgrubszą część. Jeśli tak, to możesz wyjąć buraki. Jeśli nie, zostaw jeszcze na 15 - 30 minut, sprawdzaj co jakiś czas, czy są gotowe.



2. Gotowe buraki wyjmij, odwiń z folii, zostaw do przestudzenia.



3. Wystudzone buraki, obierz (w rękawiczkach!) i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki.



4. Na talerzach rozłóż wcześniej poszarpaną rukolę. Na rukoli ułóż plastry buraków.




5. Buraki dopraw solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielone).



6. Skrop buraki octem balsamicznym, oliwą z oliwek i kilkoma kroplami cytryny.



7. Upraż orzechy na suchej patelni.



8. Ser feta pokrusz lub pokrój na bardzo drobną kostkę.



✍️ Orzechy i ser można śmiało przygotować podczas studzenia buraków.9. Posyp buraki fetą i prażonymi orzechami włoskimi lub prażonym słonecznikiem.




Smacznego!

burak, rukola, orzechy włoskie, feta, ser, ocet balsamiczny, kolacja, śniadanie

0 KOMENTARZY