🕜 Czas: 1,5 godziny 🍽️ Porcja dla: 2
Wiosna ach wiosna, czas na lżejsze sałatki. Oto moje Carpaccio z buraka, danie na drugie śniadanie lub kolację, które pojawia się u mnie zawsze wiosną i latem 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 2 - 3 średnie buraki
- grecki ser feta
- opakowanie rukoli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- garść słonecznika lub orzechów włoskich
- ok 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropel cytryny
- folia aluminiowa
- rękawiczki jednorazowe
✍️ Śmiało można upiec większą ilość buraków, będą na następny dzień gotowe, by powtórzyć carpaccio lub można je starkować do obiadu.
🥣 Przygotowanie:
1. Buraki umyj dokładnie, NIE OBIERAJ, owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 230'C. Zapiekaj ok 1,5 godziny. Pod koniec odwiń buraka i sprawdź czy widelec wbija się w największą, najgrubszą część. Jeśli tak, to możesz wyjąć buraki. Jeśli nie, zostaw jeszcze na 15 - 30 minut, sprawdzaj co jakiś czas, czy są gotowe.

2. Gotowe buraki wyjmij, odwiń z folii, zostaw do przestudzenia.

3. Wystudzone buraki, obierz (w rękawiczkach!) i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki.

4. Na talerzach rozłóż wcześniej poszarpaną rukolę. Na rukoli ułóż plastry buraków.


5. Buraki dopraw solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielone).

2. Gotowe buraki wyjmij, odwiń z folii, zostaw do przestudzenia.

3. Wystudzone buraki, obierz (w rękawiczkach!) i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki.

4. Na talerzach rozłóż wcześniej poszarpaną rukolę. Na rukoli ułóż plastry buraków.


5. Buraki dopraw solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielone).

6. Skrop buraki octem balsamicznym, oliwą z oliwek i kilkoma kroplami cytryny.

7. Upraż orzechy na suchej patelni.

8. Ser feta pokrusz lub pokrój na bardzo drobną kostkę.

✍️ Orzechy i ser można śmiało przygotować podczas studzenia buraków.9. Posyp buraki fetą i prażonymi orzechami włoskimi lub prażonym słonecznikiem.

Smacznego!
burak, rukola, orzechy włoskie, feta, ser, ocet balsamiczny, kolacja, śniadanie
0 KOMENTARZY