Prawdziwa gratka dla awokadożerców i miłośników ryb wędzonych. To połączenie to jakiś kosmos! 😍Dodałam kiedyś przepis na sirtuinowe tosty z pastą z awokado, a dziś przedstawiam inne wersje również na tosty z awokado. Tak naprawdę na bazę, czyli grzanki z awokado możecie dać co chcecie: pomidora, ogórka, rzodkiewkę, kiełki, jajko na twardo lub w koszulce, łososia wędzonego, a nawet miód. Potraktujcie moje propozycje jako inspiracje 😊 Nie dodając ryb i jajek, będzie danie wegańskie ^^
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 4 większe lub 6 mniejszych kromek pieczywa razowego
- 1 dojrzałe awokado
- sól morska lub normalna i pieprz
- kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
- kiełki
- 100 g łososia wędzonego
- ogórek
- koperek
- 1 łyżeczka kaparów
- 100 g łososia wędzonego
- ogórek
- ogórek
- rzodkiewka
- jajko na twardo
- paluszki krabowe
- majonez lub light lub jogurt naturalny
🥣 Przygotowanie:
1. Wstaw na chwilę pieczywo do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i zrób grzanki. Uważaj, by nie przesadzić XD
2. Obierz awokado, wyjmij pestkę i pokrój awokado na plasterki.
3. Połóż plasterki na grzankach i poprzyciskaj lekko widelcem. Lekko dopraw solą (najlepiej solą morską, wtedy nie będzie za słone) i pieprzem.


2. Obierz awokado, wyjmij pestkę i pokrój awokado na plasterki.
3. Połóż plasterki na grzankach i poprzyciskaj lekko widelcem. Lekko dopraw solą (najlepiej solą morską, wtedy nie będzie za słone) i pieprzem.


4. Skrop całość delikatnie sokiem z cytryny (opcjonalnie)
5. Dodatki:
5. Dodatki:
Opcja 5:
Paluszki krabowe pokrój w cieniutkie paseczki, wymieszaj z majonezem (lub jogurtem), dopraw solą pieprzem jeśli trzeba, ułóż na tostach z awokado.


Paluszki krabowe pokrój w cieniutkie paseczki, wymieszaj z majonezem (lub jogurtem), dopraw solą pieprzem jeśli trzeba, ułóż na tostach z awokado.


0 KOMENTARZY