🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2

Ta zupa, to jakiś obłęd! Tego trzeba spróbować! 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
📘 Składniki:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 średniej czerwonej cebuli lub 1 mała
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 2 szklanki bulionu drobiowego*
- 1 szkl wody (najlepiej przefiltrowanej lub niegazowanej)
- 200 g piersi z indyka
- 1/2 dużej lub 1 mała czerwona papryka
- 200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego**
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 2 liście kafiru
- opcja 1: sok z połowy limonki + trawa cytrynowa
- opcja 2: 1-2 łyżeczki pasty tajskiej z trawy cytrynowej
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki imbiru dla ostrości (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki sosu Sriracha dla ostrości (opcjonalnie)
✍️* Powinno dodawać się mleczka kokosowego pełnego, ale dla mnie jest wtedy za ciężka, za tłusta ta zupka, więc daję mleczko kokosowe bio 5-7% tłuszczu. Dlaczego bio? Bo w nich nie ma stabilizatorów E-coś tam, gumy guar i innych zagrażających naszemu zdrowiu śmieci. Pamiętajcie, by zawsze czytać skład 😊 Jeśli użyjecie mleczka tłustszego, to zupa będzie bardziej kremowa i siłą rzeczy tłusta.
✍️ Jeśli bulion wyszedł Ci bardzo tłusty, a nie chcesz. by zupa była za tłusta, to zamiast 2 szkl bulionu daj 1 szkl bulionu i rozcieńcz 1 szkl wody (najlepiej przefiltrowanej lub niegazowanej).
1. Makaron ryżowy (suchy) namocz w zimnej wodzie przez 10 minut.
2. Papryka:
opcja 1 ze skórką: umyj, wytnij gniazda, pokrój na paseczki
opcja 2 bez skórki: obierz skórkę obieraczką do warzyw, pokrój na paseczki.
3. Cebulę pokrój w kostkę.
4. Bazylię i kolendrę posiekaj.
5. Czosnek zetrzyj na tarce.
6. Imbir zetrzyj na tarce (opcjonalnie dla ostrości).
7. Pierś z indyka pokrój na paseczki "glizdki".
✍️ Jeśli chcesz, by zupa była ostrzejsza, dodaj sos Sriracha i starty imbir.
11. Odlej wodę z makaronu i dodaj go do garnka, doprowadź całość do wrzenia.
13. Udekoruj posiekaną kolendrą i bazylią.
14. Zupę jemy pałeczkami i popijamy wywarem unosząc miseczkę do ust.
✍️ Jeśli chcesz, by zupa była bardziej słona dodaj odrobinę sosu sojowego lub soli. Możesz też dodać jeszcze kilka kropel soku z limonki. Ja nie dodawałam nic więcej poza tym co napisałam w składnikach, ale to dlatego, że użyłam pasty z trawy a nie proszku i limonki.
0 KOMENTARZY