TAJSKA ZUPA KOKOSOWA CURRY Z INDYKIEM


🕜 Czas: 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Ta zupa, to jakiś obłęd! Tego trzeba spróbować! 😊​


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:

✍️* Powinno dodawać się mleczka kokosowego pełnego, ale dla mnie jest wtedy za ciężka, za tłusta ta zupka, więc daję mleczko kokosowe bio 5-7% tłuszczu. Dlaczego bio? Bo w nich nie ma stabilizatorów E-coś tam, gumy guar i innych zagrażających naszemu zdrowiu śmieci. Pamiętajcie, by zawsze czytać skład 😊 Jeśli użyjecie mleczka tłustszego, to zupa będzie bardziej kremowa i siłą rzeczy tłusta.

✍️ Jeśli bulion wyszedł Ci bardzo tłusty, a nie chcesz. by zupa była za tłusta, to zamiast 2 szkl bulionu daj 1 szkl bulionu i rozcieńcz 1 szkl wody (najlepiej przefiltrowanej lub niegazowanej).



🥣 Przygotowanie:
1. Makaron ryżowy (suchy) namocz w zimnej wodzie przez 10 minut.

2. Papryka:
opcja 1 ze skórką: umyj, wytnij gniazda, pokrój na paseczki
opcja 2 bez skórki: obierz skórkę obieraczką do warzyw, 
pokrój na paseczki.

3. Cebulę pokrój w kostkę.

4. Bazylię i kolendrę posiekaj.

5. Czosnek zetrzyj na tarce.

6. Imbir zetrzyj na tarce (opcjonalnie dla ostrości).


7. Pierś z indyka pokrój na paseczki "glizdki".


8. W garnku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego, usmaż cebulę na średnim ogniu, dodaj czosnek oraz pastę curry, dokładnie wymieszaj, smaż przez 30 sekund.


9. Dodaj paprykę i indyka, wymieszaj.


10. Dodaj bulion, wodę, pastę z trawy cytrynowej i limonki, liście kafiru i wymieszaj.

✍️ Jeśli chcesz, by zupa była ostrzejsza, dodaj sos Sriracha i starty imbir.


11. Odlej wodę z makaronu i dodaj go do garnka, doprowadź całość do wrzenia.


12. Zmniejsz ogień, dodaj mleczko kokosowe i gotuj 10 minut, aż makaron będzie dobry.

13. Udekoruj posiekaną kolendrą i bazylią.

14. Zupę jemy pałeczkami i popijamy wywarem unosząc miseczkę do ust.

✍️ Jeśli chcesz, by zupa była bardziej słona dodaj odrobinę sosu sojowego lub soli. Możesz też dodać jeszcze kilka kropel soku z limonki. Ja nie dodawałam nic więcej poza tym co napisałam w składnikach, ale to dlatego, że użyłam pasty z trawy a nie proszku i limonki.



✍️ Przed nałożeniem możesz wyjąć liście kafiru, jak je znajdziesz, a jak nie to zauważysz je nalewając zupę 😊

Smacznego!

słowa klucz: zupa tajska, ostre, papryka, curry

0 KOMENTARZY