RYŻ & KASZA PIKANTNE KOREA MIĘSO

5. Po zagotowaniu odcedź.
10. Jeśli masz tofu, pokrój je w kostkę, dodaj po 10 minutach i gotuj razem jeszcze 5 minut.
11. Podawaj z ryżem i posyp zieloną cebulką oraz prażonym sezamem.
🕜Czas: 90 minut (w tym 30 minut namaczania ryżu) 🍽️ Porcja dla: 2

Jedno z moich ulubionych dań koreańskich 😊 Jak masz kimchi już dobrze ukiszone, to ten gulasz jest obłędny! Nie polecam robić z kimchi, które nie ma przynajmniej 2 tygodni, bo kwintesencja smaku kimchi-jjigae to dobrze ukiszone kimchi i magiczny bulion. Do dzieła! 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
2. Rzodkiew obierz i pokrój cienko.
3. Do garnka wlej wodę, wrzuć anchois, rzodkiew, glony i końcówki cebulek.
📘 Składniki:
- 200 g boczku surowego/karkówki/piersi z indyka lub kurczaka
- 1/4 szkl sosu z kimchi
- 2 szkl pokrojonego kimchi
- zielona cebulka
- biała cebula
- ok 1 łyżeczki soli
- ok 2 łyżeczek cukru brązowego
- 2 łyżeczki gochugaru
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 szkl bulionu anchois
- tofu (opcjonalnie)
- zielona cebulka i prażony sezam do posypania
- 7 suszonych anchois
- 1/3 szkl białej rzodkwi
- 4cmx5cm (mniej więcej wielkości dłoni) glonów kombu
- 3 końcówki z "wąsami" od cebulek
- 4 szkl zimnej wody
🥣 Przygotowanie:
1.Bulion: Z anchois usuń główki i jelita.2. Rzodkiew obierz i pokrój cienko.
3. Do garnka wlej wodę, wrzuć anchois, rzodkiew, glony i końcówki cebulek.
5. Po zagotowaniu odcedź.
✍️ Z tego przepisu wyjdzie ok 4 szklanek bulionu, to co zostanie wystudź i zamroź, będzie na następny raz bez konieczności robienia bulionu od zera, wystarczy tylko rozmrozić.
6. Gulasz: Kimchi pokrój w kęsy, cebulkę po skosie, białą cebulę w pióra, mięso w cieńsze kęsy lub kostkę.
7. Na dużą patelnię wylej sos z kimchi, ułóż pokrojone kimchi, mięso, cebulę, zieloną cebulkę.
7. Na dużą patelnię wylej sos z kimchi, ułóż pokrojone kimchi, mięso, cebulę, zieloną cebulkę.
8. Dodaj sól, cukier, gochugaru, gochujang, olej sezamowy i dobrze wymieszaj.
9. Dodaj bulion, wymieszaj. Przykryj i gotuj na średnim ogniu 10-15 minut.
11. Podawaj z ryżem i posyp zieloną cebulką oraz prażonym sezamem.
0 KOMENTARZY