GULASZ KIMCHI-JJIGAE

RYŻ & KASZA  PIKANTNE  KOREA   MIĘSO 

🕜Czas: 90 minut (w tym 30 minut namaczania ryżu) 🍽️ Porcja dla: 2



Jedno z moich ulubionych dań koreańskich 😊 Jak masz kimchi już dobrze ukiszone, to ten gulasz jest obłędny! Nie polecam robić z kimchi, które nie ma przynajmniej 2 tygodni, bo kwintesencja smaku kimchi-jjigae to dobrze ukiszone kimchi i magiczny bulion. Do dzieła! 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 200 g boczku surowego/karkówki/piersi z indyka lub kurczaka
  • 1/4 szkl sosu z kimchi
  • 2 szkl pokrojonego kimchi
  • zielona cebulka
  • biała cebula
  • ok 1 łyżeczki soli
  • ok 2 łyżeczek cukru brązowego
  • 2 łyżeczki gochugaru
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 szkl bulionu anchois
  • tofu (opcjonalnie)
  • zielona cebulka i prażony sezam do posypania​
Bulion:
  • 7 suszonych anchois
  • 1/3 szkl białej rzodkwi
  • 4cmx5cm (mniej więcej wielkości dłoni) glonów kombu
  • 3 końcówki z "wąsami" od cebulek
  • 4 szkl zimnej wody

 

🥣 Przygotowanie:
1.Bulion: Z anchois usuń główki i jelita.

2. Rzodkiew obierz i pokrój cienko.

3. Do garnka wlej wodę, wrzuć anchois, rzodkiew, glony i końcówki cebulek.


4. Gotuj pod przykryciem ok 20 minut na małym ogniu.

✍️ Nie pachnie najładniej, to normalne 😉

5. Po zagotowaniu odcedź.

✍️ Z tego przepisu wyjdzie ok 4 szklanek bulionu, to co zostanie wystudź i zamroź, będzie na następny raz bez konieczności robienia bulionu od zera, wystarczy tylko rozmrozić.


6. Gulasz: Kimchi pokrój w kęsy, cebulkę po skosie, białą cebulę w pióra, mięso w cieńsze kęsy lub kostkę.

7. Na dużą patelnię wylej sos z kimchi, ułóż pokrojone kimchi, mięso, cebulę, zieloną cebulkę.


8. Dodaj sól, cukier, gochugaru, gochujang, olej sezamowy i dobrze wymieszaj.


9. Dodaj bulion, wymieszaj. Przykryj i gotuj na średnim ogniu 10-15 minut.


10. Jeśli masz tofu, pokrój je w kostkę, dodaj po 10 minutach i gotuj razem jeszcze 5 minut.

11. Podawaj z ryżem i posyp zieloną cebulką oraz prażonym sezamem.


Smacznego!

glony, komu, konbu, kimchi, gulasz, cebula, ostre, olej sezamowy, gochugaru, gochujang

0 KOMENTARZY