🌱 SAŁATKA Z KASZY BULGUR W STYLU AZJATYCKIM


🕜 Czas: 25 minut  🍽️ Porcja dla: 2





Sałatka z kaszy bulgur z warzywami w stylu azjatyckim na ciepło/zimno 🥗 W sumie "azjatycka" to ona jest głównie przez składniki sosu, no ale nie ja tę nazwę wymyśliłam 😜 W zależności od tego ile chilli dodacie, na tyle będzie pikantna. Najlepiej na koniec spróbować i zdecydować czy czy chcecie ziać ogniem, czy to co jest w przepisie wystarczy 🙃


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy bulgur
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • 1-2 ząbki czosnku
  • imbir ok 2 cm
  • 1 marchewka duża
  • 3 młode kukurydze (opcjonalnie)
  • 200 g pieczarek
  • 1 zielona cebulka (dymka)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • 1/2 - 1 łyżeczki płatków chilli
Sos:


🥣 Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę. Trochę posól. Wsyp kaszę, gotuj od pod przykryciem, na małym ogniu.

✍️ Proporcje 1:2 (1 szkl kaszy = 2 szkl wody). Po ugotowaniu włóż do większej miski.
 
2. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.

3. Pieczarki pokrój w ósemki lub na pół (w zależności od wielkości).

4. Marchewkę pokrój w półksiężyce lub zapałki.

5. Posiekaj zieloną cebulkę (odłóż trochę do posypania).

6. Młodą kukurydze pokrój na małe kawałeczki lub w kostkę.

7. Czosnek i imbir pokrój w cienkie plasterki.



8. 1 łyżkę oliwy rozgrzej na nieprzywierającej patelni, dodaj czosnek, imbir i chilli. Podsmaż chwilę. Nie przypał ;)

9. Dodaj warzywa (pieczarki, marchewkę, zieloną cebulkę i kukurydzę), posól. Smaż na mniejszym ogniu mieszając, do miękkości marchewki.



✍️ Poniżej wersja marchewki w talarki, którą stosuję częściej, bo łatwiej się tak kroi.



10. Sos: Wymieszaj sos sojowy z wodą, octem ryżowym i olejem sezamowym.

11. WERSJA NA CIEPŁO: Dodaj ugotowaną kaszę do warzyw, polej sosem, wymieszaj i chwilę smaż.




12. WERSJA NA ZIMNO: Odstaw kaszę i usmażone warzywa aż ostygną. Dodaj do miski kaszę i warzywa. Polej sosem. Wymieszaj.

13. W obu wersjach przed podaniem posyp prażonymi orzechami nerkowca i zieloną cebulką.



Smacznego!


kasza bulgur, bulgur, orzechy nerkowca, marchewka, azja, śniadanie, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY