🕜 Czas: 25 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Sałatka z kaszy bulgur z warzywami w stylu azjatyckim na ciepło/zimno 🥗 W sumie "azjatycka" to ona jest głównie przez składniki sosu, no ale nie ja tę nazwę wymyśliłam 😜 W zależności od tego ile chilli dodacie, na tyle będzie pikantna. Najlepiej na koniec spróbować i zdecydować czy czy chcecie ziać ogniem, czy to co jest w przepisie wystarczy 🙃
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy bulgur
- 2 garście orzechów nerkowca
- 1-2 ząbki czosnku
- imbir ok 2 cm
- 1 marchewka duża
- 3 młode kukurydze (opcjonalnie)
- 200 g pieczarek
- 1 zielona cebulka (dymka)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- 1/2 - 1 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczkI octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wody
🥣 Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę. Trochę posól. Wsyp kaszę, gotuj od pod przykryciem, na małym ogniu.
✍️ Proporcje 1:2 (1 szkl kaszy = 2 szkl wody). Po ugotowaniu włóż do większej miski.
2. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.
3. Pieczarki pokrój w ósemki lub na pół (w zależności od wielkości).
4. Marchewkę pokrój w półksiężyce lub zapałki.
5. Posiekaj zieloną cebulkę (odłóż trochę do posypania).
6. Młodą kukurydze pokrój na małe kawałeczki lub w kostkę.
7. Czosnek i imbir pokrój w cienkie plasterki.

8. 1 łyżkę oliwy rozgrzej na nieprzywierającej patelni, dodaj czosnek, imbir i chilli. Podsmaż chwilę. Nie przypał ;)
9. Dodaj warzywa (pieczarki, marchewkę, zieloną cebulkę i kukurydzę), posól. Smaż na mniejszym ogniu mieszając, do miękkości marchewki.

✍️ Poniżej wersja marchewki w talarki, którą stosuję częściej, bo łatwiej się tak kroi.
3. Pieczarki pokrój w ósemki lub na pół (w zależności od wielkości).
4. Marchewkę pokrój w półksiężyce lub zapałki.
5. Posiekaj zieloną cebulkę (odłóż trochę do posypania).
6. Młodą kukurydze pokrój na małe kawałeczki lub w kostkę.
7. Czosnek i imbir pokrój w cienkie plasterki.

8. 1 łyżkę oliwy rozgrzej na nieprzywierającej patelni, dodaj czosnek, imbir i chilli. Podsmaż chwilę. Nie przypał ;)
9. Dodaj warzywa (pieczarki, marchewkę, zieloną cebulkę i kukurydzę), posól. Smaż na mniejszym ogniu mieszając, do miękkości marchewki.

✍️ Poniżej wersja marchewki w talarki, którą stosuję częściej, bo łatwiej się tak kroi.

10. Sos: Wymieszaj sos sojowy z wodą, octem ryżowym i olejem sezamowym.
11. WERSJA NA CIEPŁO: Dodaj ugotowaną kaszę do warzyw, polej sosem, wymieszaj i chwilę smaż.


12. WERSJA NA ZIMNO: Odstaw kaszę i usmażone warzywa aż ostygną. Dodaj do miski kaszę i warzywa. Polej sosem. Wymieszaj.
13. W obu wersjach przed podaniem posyp prażonymi orzechami nerkowca i zieloną cebulką.

Smacznego!
kasza bulgur, bulgur, orzechy nerkowca, marchewka, azja, śniadanie, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY