🕜 Czas gotowania: przepis 1: 40 minut / przepis 2: 50 minut / przepis 3: 50 minut
🍽️ Porcja dla: ok 15 kotlecików / 3 os
Oto propozycja, a właściwie trzy propozycje dla tych, którzy nie jedzą mięsa, bądź chcą spróbować bezmięsnego obiadu 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
🥣 Przygotowanie:
Przepis 1
1. Kaszę jaglaną porządnie opłucz i zalej ją 1,5 szkl wrzątku i gotuj na średnim/małym ogniu pod przykryciem, aż kasza będzie ugotowana na półsypko. Po czym możesz przełożyć do większej miski, jeśli garnek masz mały. Będzie wygodniej mieszać wszystkie składniki w czymś większym.
2. Cebulę drobno pokrój. Ziele angielskie zmiażdż na "pył" w moździerzu lub w misce przy pomocy drewnianej łyżki z kulką na górze (nie mam pojęcia jak to się nazywa).
3. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek wrzuć i podsmaż cebulę, pod koniec dodaj ziele angielskie, podsmaż przez chwilę i przełóż całość do garnka/miski z ugotowaną kaszą jaglaną. Wymieszaj.
4. Na patelni (nie myj jej po cebuli), podsmaż pieczarki. Od razu je posól i lekko popieprz, to szybciej puszczą wodę. Smaż, aż cały sos wyparuje, ale nie będą całkiem suche. Przełóż je do miski z kaszą i cebulą. Wymieszaj.
5. Dodaj do tego wszystkiego przyprawy i lekko podprażone, zmiażdżone orzechy włoskie.
6. Dodaj sos sojowy i dokładnie całość wymieszaj.
7. Tu kończymy opcję pierwszą 😊 Możesz podać taką kaszę jako element półsypki z salsą z pomidorów i gotowe!

📘 Składniki:
- 200 g / 1 szkl suchej kaszy jaglanej
- 2 białe cebule
- 3 szkl / ok 300g pieczarek
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- wszystko jak wyżej + zmielone siemię lniane / płatki owsiane lub jajko w wersji nie wegańskiej (coś, co sklei masę)
Przepis 1
1. Kaszę jaglaną porządnie opłucz i zalej ją 1,5 szkl wrzątku i gotuj na średnim/małym ogniu pod przykryciem, aż kasza będzie ugotowana na półsypko. Po czym możesz przełożyć do większej miski, jeśli garnek masz mały. Będzie wygodniej mieszać wszystkie składniki w czymś większym.
2. Cebulę drobno pokrój. Ziele angielskie zmiażdż na "pył" w moździerzu lub w misce przy pomocy drewnianej łyżki z kulką na górze (nie mam pojęcia jak to się nazywa).
3. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek wrzuć i podsmaż cebulę, pod koniec dodaj ziele angielskie, podsmaż przez chwilę i przełóż całość do garnka/miski z ugotowaną kaszą jaglaną. Wymieszaj.
4. Na patelni (nie myj jej po cebuli), podsmaż pieczarki. Od razu je posól i lekko popieprz, to szybciej puszczą wodę. Smaż, aż cały sos wyparuje, ale nie będą całkiem suche. Przełóż je do miski z kaszą i cebulą. Wymieszaj.
5. Dodaj do tego wszystkiego przyprawy i lekko podprażone, zmiażdżone orzechy włoskie.
6. Dodaj sos sojowy i dokładnie całość wymieszaj.
7. Tu kończymy opcję pierwszą 😊 Możesz podać taką kaszę jako element półsypki z salsą z pomidorów i gotowe!

Przepis 2 - kotleciki
Wszystko jak wyżej - od punktu 1 do 6. I dalej:
Wszystko jak wyżej - od punktu 1 do 6. I dalej:
8. Rozgrzej piekarnik na ok 220'C, na blachę lub kratkę z piekarnika wyłóż papier do pieczenia.
9. Z masy uformuj zwilżonymi dłońmi małe klopsiki i układaj je na wyłożonej papierem blasze/kratce.
9. Z masy uformuj zwilżonymi dłońmi małe klopsiki i układaj je na wyłożonej papierem blasze/kratce.
✍️ To się uda tylko wtedy, gdy kasza będzie ugotowana na półsypko, inaczej będą się rozpadać. Można dodać jako "kleik" zmielone suche siemię lniane (po trochę aż konsystencja będzie odpowiednia) lub zmielone płatki owsiane lub jedno jajko.

10. Klopsiki piecz ok 30 minut, ale po 15 minutach odwróć na drugą stronę (chyba, że wyszły Ci kuleczki, jak u mnie to nie odwracaj :P )
11. Na koniec możesz włączyć funkcję termoobiegu jeśli chcesz by się mocniej zrumieniły i były bardziej chrupiące.
12. Podawaj z salsą z pomidorów na paskach obranej, surowej cukinii.
Przepis 3 - zapiekanka
Wszystko jak wyżej - od punktu 1 do 6. I dalej:
13. Rozgrzej piekarnik na ok 220'C.
✍️ Jeśli chcesz, by zapiekanka była bardziej zwarta to można dodać jako "kleik" zmielone suche siemię lniane (po trochę aż konsystencja będzie odpowiednia) lub zmielone płatki owsiane lub jedno jajko. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego bardzo niewielka ilością oliwy lub masła (choć smarowanie czymkolwiek można pominąć, jeśli chcecie wersję bardziej fit)
0 KOMENTARZY