🕜 Czas: 20 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Kolejne śniadanie według diety sirtuinowej (diety Adele). Na początku miałam jeden, duży znak zapytania, no bo jak to... boczek? W diecie? Do tego z jarmużem?! 😱 Warto było spróbować... 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 5 jajek większych lub 6 mniejszych
- 50 g jarmużu
- 100 g boczku w plastrach (wędzonego lub niewędzonego)
- sól
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka chilli (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
1. Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce. Cienkie paski boczku usmaż na dużym ogniu do kruchości z obu stron. Zdejmij plastry z patelni i przełóż je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Patelnię wytrzyj do czysta.


✍️ Nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu, wystarczy ten, który się wytopi z boczku.


2. Jajka wbij do miski, dodaj wodę, sól (i opcjonalnie chilli). Roztrzep widelcem lub pałeczkami.
3. Jarmuż porwij na mniejsze części (ja dodatkowo usuwam łodygi) i dodaj do jajek.
4. Posiekaj pietruszkę, dodaj do jajek.
5. Smażony boczek pokrój w kwadraciki i dodaj do jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj.


3. Jarmuż porwij na mniejsze części (ja dodatkowo usuwam łodygi) i dodaj do jajek.
4. Posiekaj pietruszkę, dodaj do jajek.
5. Smażony boczek pokrój w kwadraciki i dodaj do jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj.


6. Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni i rozlej na całej patelni masę jajeczną.
0 KOMENTARZY