OMLET Z BOCZKIEM I JARMUŻEM


🕜 Czas: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2





Kolejne śniadanie według diety sirtuinowej (diety Adele). Na początku miałam jeden, duży znak zapytania, no bo jak to... boczek? W diecie? Do tego z jarmużem?! 😱 Warto było spróbować... 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 5 jajek większych lub 6 mniejszych
  • 50 g jarmużu
  • 100 g boczku w plastrach (wędzonego lub niewędzonego)
  • sól
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce. Cienkie paski boczku usmaż na dużym ogniu do kruchości z obu stron. Zdejmij plastry z patelni i przełóż je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Patelnię wytrzyj do czysta.

✍️ Nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu, wystarczy ten, który się wytopi z boczku.


2. Jajka wbij do miski, dodaj wodę, sól (i opcjonalnie chilli). Roztrzep widelcem lub pałeczkami.

3. Jarmuż porwij na mniejsze części (ja dodatkowo usuwam łodygi) i dodaj do jajek.

4. Posiekaj pietruszkę, dodaj do jajek.

5. Smażony boczek pokrój w kwadraciki i dodaj do jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj.



6. Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni i rozlej na całej patelni masę jajeczną.



7. Smaż z jednej strony. Kiedy jajka się prawie zetną, złóż omlet na pół i smaż jeszcze chwilę z jednej i z drugiej strony (omlet łatwo przewrócisz za pomocą dwóch szpatułek).


8. Przed podaniem podziel na dwie części (w opcji dla dwóch osób).




Smacznego!


śniadanie, keto, omlet, jajka, boczek, rukola

0 KOMENTARZY