🕜 Czas przygotowania: 12 godzin 🕜 Czas gotowania: 11-18 godzin
🍽️ Porcja dla: na ok 4 L bulionu (bulion można poporcjować i zamrozić)
Bulion to podstawa każdego ramenu. Japoński bulion można podzielić na cztery rodzaje: pierwszy z kury, drugi gotowany na kurczaku i wieprzowinie, trzeci bulion tonkotsu, gotowany na wieprzowinie i wodzie, najbardziej popularny i czwarty to bulion dashi. Podczas gotowania nie solimy bulionu, robimy to dopiero na sam koniec przed podaniem. Tajemnicą dobrego bulionu jest długi czas gotowania, więc cierpliwość się przyda, a także dobrej jakości produkty.
1. Bulion z kurczaka lub kury
2. Bulion tonkotsu
3. Bulion wołowy, czyli beef bone broth
4. Bulion dashi
Bulion tonkotsu:
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 7 przekrojonych wzdłuż racic wieprzowych
- 6l wody
- 2 cebule obrane i przekrojone na pół
- sól
✍️ Co potrzebujemy? Niewiele 😊 Racice wieprzowe dadzą nam właściwie wszystko: skórę, tłuszcz, kolagen i kości. Głębszy smak osiągniemy jeśli część racic najpierw upieczemy w piekarniku, zanim je zagotujemy. Bulion będzie mętny przez tłuszcz, który odgrywa tu kluczową rolę dla smaku.
🥣 Przygotowanie:
1. Racice umyj i włóż do miski. Zalej zimną wodą. Przykryj folią i wstaw do lodówki na ok.12 godzin. Zmień w tym czasie wodę kilka razy.
2. Po 12 godzinach odlej wodę i ponownie umyj racice.
3. Nagrzej piekarnik na 250 stopni C.
4. Osusz ręcznikiem papierowym i rozłóż 3 przekrojone racice na blasze.
5. Piecz na środkowej półce ok 30 minut.
6. Pozostałe 3 racice oraz cebulę przełóż do garnka o pojemności około 12 l. Zalej 6 l wody. Dorzuć upieczone racice do garnka. Gotuj pod przykryciem 10-18 godzin. Bulion powinien gotować się intensywnie, by na powierzchni tworzyły się bańki.
7. Nie przejmuj się, jak wygotuje się 1/3 bulionu, natomiast jeśli wygotuje się więcej, to dolej troszkę wody.
8. Przecedź bulion, póki jest gorący.
9. Przed podaniem dopraw solą.
10. Można go przechowywać w lodówce w słoiku do 2 tygodni lub do 2 miesięcy w zamrażarce w woreczkach (poporcjuj do woreczków, jak bulion wystygnie).
Smacznego!
bulion, tonkotsu, Japonia, ramen
0 KOMENTARZY