BULION TONKOTSU


🕜 Czas przygotowania: 12 godzin  🕜 Czas gotowania: 11-18 godzin
🍽️ Porcja dla: na ok 4 L bulionu (bulion można poporcjować i zamrozić)


Bulion to podstawa każdego ramenu. Japoński bulion można podzielić na cztery rodzaje: pierwszy z kury, drugi gotowany na kurczaku i wieprzowinie, trzeci bulion tonkotsu, gotowany na wieprzowinie i wodzie, najbardziej popularny i czwarty to bulion dashi. Podczas gotowania nie solimy bulionu, robimy to dopiero na sam koniec przed podaniem. Tajemnicą dobrego bulionu jest długi czas gotowania, więc cierpliwość się przyda, a także dobrej jakości produkty.

Oto cztery przepisy na buliony:
1. Bulion z kurczaka lub kury
2. Bulion tonkotsu
3. Bulion wołowy, czyli beef bone broth
4. Bulion dashi



Bulion tonkotsu:

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 7 przekrojonych wzdłuż racic wieprzowych
  • 6l wody
  • 2 cebule obrane i przekrojone na pół
  • sól

✍️ Co potrzebujemy? Niewiele 😊 Racice wieprzowe dadzą nam właściwie wszystko: skórę, tłuszcz, kolagen i kości. Głębszy smak osiągniemy jeśli część racic najpierw upieczemy w piekarniku, zanim je zagotujemy. Bulion będzie mętny przez tłuszcz, który odgrywa tu kluczową rolę dla smaku.

🥣 Przygotowanie:
1. Racice umyj i włóż do miski. Zalej zimną wodą. Przykryj folią i wstaw do lodówki na ok.12 godzin. Zmień w tym czasie wodę kilka razy.

2. Po 12 godzinach odlej wodę i ponownie umyj racice.

3. Nagrzej piekarnik na 250 stopni C.

4. Osusz ręcznikiem papierowym i rozłóż 3 przekrojone racice na blasze.

5. Piecz na środkowej półce ok 30 minut.

6. Pozostałe 3 racice oraz cebulę przełóż do garnka o pojemności około 12 l. Zalej 6 l wody. Dorzuć upieczone racice do garnka. Gotuj pod przykryciem 10-18 godzin. Bulion powinien gotować się intensywnie, by na powierzchni tworzyły się bańki.

7. Nie przejmuj się, jak wygotuje się 1/3 bulionu, natomiast jeśli wygotuje się więcej, to dolej troszkę wody.

8. Przecedź bulion, póki jest gorący.

9. Przed podaniem dopraw solą.

10. Można go przechowywać w lodówce w słoiku do 2 tygodni lub do 2 miesięcy w zamrażarce w woreczkach (poporcjuj do woreczków, jak bulion wystygnie).


Smacznego!



bulion, tonkotsu, Japonia, ramen

0 KOMENTARZY