🕜 Czas: 35 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Nic tak nie motywuje do zrobienia tego przepisu, jak ubrudzenie zaledwie jednego garnka, a do tego smakuje obłędnie! 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego light
- 40 g czerwonej cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 120 g cukinii
- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 200 g pomidorów
- 80 g czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok 2 łyżeczek czerwonej pasty curry
- 40 g mrożonego groszku
- 120 g makaron pełnoziarnistego (Farfalle, Fusilli, Casarecci, Cavatelli lub po prostu Penne)
- 2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
- sól
- pieprz czarny
- chilli (opcjonalnie do smaku)
🥣 Przygotowanie:
1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrój. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.2. Cukinię pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo i nasiona, obierz skórkę obieraczką. Pokrój paprykę na małe kawałki.
3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek.
4. Dodaj cukinię, paprykę, wymieszaj i smaż ok 3 minut.
5. Pomidory sparz, obierz ze skórki, wytnij gniazda. Pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
6. Dodaj mleczko kokosowe, dodaj czerwoną pastę curry. Dobrze wymieszaj.
7. Dodaj groszek i nieugotowany makaron np. Farfalle (kokardki). Wymieszaj, przykryj i gotuj na nie za dużym ogniu ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż makaron się ugotuje.
8. Świeżą bazylię drobno posiekaj, dodaj na koniec gotowania do garnka razem z solą i pieprzem do smaku oraz sokiem z cytryny.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegański, vegan, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY