🌱 JEDNOGARNKOWY MAKARON CURRY


🕜 Czas: 35 minut 🍽️ Porcja dla: 2



Nic tak nie motywuje do zrobienia tego przepisu, jak ubrudzenie zaledwie jednego garnka, a do tego smakuje obłędnie! 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 200 ml mleczka kokosowego light
  • 40 g czerwonej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 120 g cukinii
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 
  • 200 g pomidorów
  • 80 g czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok 2 łyżeczek czerwonej pasty curry
  • 40 g mrożonego groszku
  • 120 g makaron pełnoziarnistego (Farfalle, Fusilli, Casarecci, Cavatelli lub po prostu Penne)
  • 2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
  • sól 
  • pieprz czarny 
  • chilli (opcjonalnie do smaku)


🥣 Przygotowanie:
1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrójCzosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

2. Cukinię pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo i nasiona, obierz skórkę obieraczką. Pokrój paprykę na małe kawałki.




3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek.




4. Dodaj cukinię, paprykę, wymieszaj i smaż ok 3 minut.




5. Pomidory sparz, obierz ze skórki, wytnij gniazda. Pokrój w kostkę, dodaj do garnka.




6. Dodaj mleczko kokosowe, dodaj czerwoną pastę curry. Dobrze wymieszaj.




7. Dodaj groszek i nieugotowany makaron np. Farfalle (kokardki). Wymieszaj, przykryj i gotuj na nie za dużym ogniu ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż makaron się ugotuje.





8. Świeżą bazylię drobno posiekaj, dodaj na koniec gotowania do garnka razem z solą i pieprzem do smaku oraz sokiem z cytryny.






Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)




 
 
wegański, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY