🌱 BIGOS Z CUKINII


🕜 Czas: 45 minut  🍽️ Porcja dla: 2 




Wersji bigosu z cukinii jest chyba tysiąc, więc dorzucam jeszcze jedną 😉 


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • ok 350 g cukinii
  • 250-300 g pieczarek
  • 150 g marchewki
  • 100 g pietruszki (korzeń)
  • 1 większa cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 szkl wody + 2 łyżki


🥣 Przygotowanie:
1. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię i cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.





2. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, podsmaż kilka sekund i
 dodaj pokrojoną cebulę, smaż aż się zarumieni. Następnie dodaj starkowaną marchew z pietruszką. Wymieszaj, podduś kilka minut pod przykryciem na średnim ogniu (mieszaj od czasu do czasu).





3. Dodaj pokrojoną cukinię i pieczarki, szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki wody, wymieszaj, przykryj garnek i duś aż warzywa będą miękkie (mieszaj od czasu do czasu). 








4. W 1/2 szkl wody wymieszaj koncentrat. Gdy warzywa będą miękkie dodaj przyprawy (papryki, chilli, pieprz i odrobinę soli do smaku), koncentrat z wodą, wymieszaj i duś jeszcze ok 3 minut.











5. Podawaj z kaszą np. gryczaną, bulgur, pęczak lub z pieczywem.


Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)

 
 
wegański, vegan, obiad, kolacja, cukinia, pieczarki, bigos

0 KOMENTARZY