🕜 Czas: 45 minut 🍽️ Porcja dla: 2 lub jako jedna z wielu przystawek dla kilku osób
Jak widać tartinki wcale nie muszą być z pieczywa😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ok 500 g bakłażana
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 g pomidorów
- 100 g tofu wędzonego
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bazylii
🥣 Przygotowanie:
1. Bakłażana umyj i pokrój w ok. 1,5 cm plastry. Posól je i odstaw na 30 minut, następnie odsącz je ręcznikiem papierowym.2. Opcja1 - piekarnik: Rozgrzej piekarnik na 180-200'C. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż plastry bakłażana. Całość skrop oliwą. Piecz ok. 20 minut. W połowie pieczenia obróć bakłażany na drugą stronę. Bakłażany powinny być miękkie, ale nadal zwarte.
Opcja 2 - grill elektryczny: Odsączone bakłażany włóż do większej miski, dodaj olej i wymieszaj ręcznie, by każdy z nich miał na sobie trochę oliwy. Rozgrzej grill elektryczny i ułóż plastry bakłażana i zamknij delikatnie grill. Piecz ok 15 minut (do momentu jak zaczną się rumienić). Bakłażany powinny być miękkie, ale nadal zwarte.
✍️ UWAGA! Nie jest to płatna reklama! Używam grilla elektrycznego Zelmer (zobacz TUTAJ). Jest super do tostów czy podgrzewania np burgerów (burger BBQ lub burger z fasoli i buraka) czy koft, zamiast robić je w piekarniku. Do tego można go rozłożyć na 180' i grillować np. warzywa na dwóch stronach równocześnie. Polecam ^^
3. W tym czasie pomidory i tofu pokrój w nie za dużą kostkę. Wymieszaj z oliwą, listkami bazylii (lub suszoną bazylią, lub taką i taką), dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Na upieczone, ciepłe bakłażany nałóż po 1 czubatej łyżce pomidorowej salsy z tofu.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegańska, sałatka, batat, brokuł, vegan, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY