🌱 A'LA TARTINKI Z BAKŁAŻANA Z SALSĄ Z POMIDORÓW I TOFU


🕜 Czas: 45 minut  🍽️ Porcja dla: 2 lub jako jedna z wielu przystawek dla kilku osób



Jak widać tartinki wcale nie muszą być z pieczywa😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • ok 500 g bakłażana
  • 1/2 łyżeczki soli
Salsa:
  • 400 g pomidorów
  • 100 g tofu wędzonego
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka bazylii


🥣 Przygotowanie:
1. Bakłażana umyj i pokrój w ok. 1,5 cm plastry. Posól je i odstaw na 30 minut, następnie odsącz je ręcznikiem papierowym.

2. Opcja1 - piekarnik: Rozgrzej piekarnik na 180-200'C. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż plastry bakłażana. Całość skrop oliwą. Piecz ok. 20 minut. W połowie pieczenia obróć bakłażany na drugą stronę. Bakłażany powinny być miękkie, ale nadal zwarte. 

Opcja 2 - grill elektryczny: Odsączone bakłażany włóż do większej miski, dodaj olej i wymieszaj ręcznie, by każdy z nich miał na sobie trochę oliwy. Rozgrzej grill elektryczny i ułóż plastry bakłażana i zamknij delikatnie grill. Piecz ok 15 minut (do momentu jak zaczną się rumienić). Bakłażany powinny być miękkie, ale nadal zwarte. 


✍️ UWAGA! Nie jest to płatna reklama! Używam grilla elektrycznego Zelmer (zobacz TUTAJ). Jest super do tostów czy podgrzewania np burgerów (burger BBQ lub burger z fasoli i buraka) czy koft, zamiast robić je w piekarniku. Do tego można go rozłożyć na 180' i grillować np. warzywa na dwóch stronach równocześnie. Polecam ^^

3. W tym czasie pomidory i tofu pokrój w nie za dużą kostkę. Wymieszaj z oliwą, listkami bazylii (lub suszoną bazylią, lub taką i taką), dopraw do smaku solą i pieprzem.



4. Na upieczone, ciepłe bakłażany nałóż po 1 czubatej łyżce pomidorowej salsy z tofu.



Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)




 
 
wegańska, sałatka, batat, brokuł, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY