Ta zupa kalafiorowa ze słodkich ziemniaków jest niezwykle aromatyczna. Pyszna,kremowa i do tego wegańska 😊
📘 Składniki:
- ok 350 g kalafiora
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1,5 szkl bulionu warzywnego
- 200-250 g pokrojonych w kostkę batatów
- (200 g) 1/2 puszki mleka kokosowego light
- płatki chilli (opcjonalnie)
- prażone ziarna słonecznika lub cos innego do posypania
- opcja 1: (200 g) 1/2 puszki pokrojonych w kostkę pomidorów
lub - opcja 2: mięsisty pomidor (ok 250 g) + 1/3 szkl bulionu + 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
🥣 Przygotowanie:
1. Kalafior pokrój na mniejsze części.
2. Do dużej miski dodaj kalafior i przyprawy (kolendrę, kminek, cynamon, kurkumę, sól i pieprz) wraz z ok 1 łyżką oleju i wymieszaj potrząsając miską. Odłóż na bok.
3. Bataty obierz i pokrój w kostkę.
4. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Marchew obierz i pokrój w kostkę.
6. Opcja 1: Przygotuj pół puszki krojonych pomidorów z zalewą
lub
lub
Opcja 2: Jeśli nie masz puszki z krojonymi pomidorami i używasz pomidora, to pokrój go w kostkę. W 1/3 szkl bulionu wymieszaj 1 porządną łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
✍️ U mnie jest opcja 2.
7. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z wodą i koncentratem lub z puszki (w zależności, którą opcję wybierzesz), bulion warzywny, bataty i kalafiora.
8. Wymieszaj, przykryj i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, gotuj, pod przykryciem i mieszaj od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, około 20-25 minut.
10. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Chwilę podgotuj na nieco większym ogniu.
11. Wyłącz ogień. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać nieco płatków chilli. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.
12. Podawaj na ciepło z różyczkami kalafiora i np. pieczoną ciecierzycą, prażonymi pestkami słonecznika lub posyp kolendrą.
0 KOMENTARZY