🌱 ZUPA KREM Z KALAFIORA I BATATA


🕜 Czas: 40 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Ta zupa kalafiorowa ze słodkich ziemniaków jest niezwykle aromatyczna. Pyszna,kremowa i do tego wegańska 😊

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • ok 350 g kalafiora
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1,5 szkl bulionu warzywnego 
  • 200-250 g pokrojonych w kostkę batatów
  • (200 g) 1/2 puszki mleka kokosowego light
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • prażone ziarna słonecznika lub cos innego do posypania
  • opcja 1:  (200 g) 1/2 puszki pokrojonych w kostkę pomidorów
    lub 
  • opcja 2: mięsisty pomidor (ok 250 g) + 1/3 szkl bulionu + 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

🥣 Przygotowanie:
1. Kalafior pokrój na mniejsze części.


2. Do dużej miski dodaj kalafior i przyprawy (kolendrę, kminek, cynamon, kurkumę, sól i pieprzwraz z ok 1 łyżką oleju i wymieszaj potrząsając miską. Odłóż na bok.


3. Bataty obierz i pokrój w kostkę.


4. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Marchew obierz i pokrój w kostkę.


5. Podgrzej 1 łyżkę oleju w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchewkę i smaż, aż cebula zmięknie, około 3 do 4 minut. 
Dodaj czosnek, imbir i smaż ok 1 minuty.


6. Opcja 1: Przygotuj pół puszki krojonych pomidorów z zalewą
lub
Opcja 2: Jeśli nie masz puszki z krojonymi pomidorami i używasz pomidora, to pokrój go w kostkę. W 1/3 szkl bulionu wymieszaj 1 porządną łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

✍️ U mnie jest opcja 2.


7. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z wodą i koncentratem lub z puszki (w zależności, którą opcję wybierzesz), bulion warzywny, bataty i kalafiora. 


8. Wymieszaj, przykryj i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, gotuj, pod przykryciem i mieszaj od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, około 20-25 minut.


9. Wyjmij kilka różyczek kalafiora do dekoracji.


10. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Chwilę podgotuj na nieco większym ogniu. 


11. Wyłącz ogień. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać nieco płatków chilli. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. 



12. Podawaj na ciepło z różyczkami kalafiora i np. pieczoną ciecierzycą, prażonymi pestkami słonecznika lub posyp kolendrą.


Smacznego!

zupa krem, batat, słodki ziemniak, kalafior, obiad

0 KOMENTARZY