OISOBAGI KIMCHI (KIMCHI Z OGÓRKÓW)


🕜 Czas: 45 minut  🍽️ Porcja dla: -

Ogórkowe kimchi (oi-sobagi) powstaje poprzez zrobienie z ogórka kieszonki i nadzianie go warzywami i pastą kimchi. Są pyszne i orzeźwiające. Można je zjeść od razu, nie trzeba czekać aż sfermentują: są fajne, pikantne i chrupiące i dobrze komponują się z ryżem albo jako dodatek do dań koreańskich lub przystawka. Oczywiście sfermentowane są jeszcze lepsze. Podaję przepis z ilością na "pierwszy raz", gwarantuję, że Wam zasmakują, a wtedy po prostu przemnóżcie gramaturę i zróbcie ich więcej 😉 W wersji wegańskiej zamieńcie sos rybny na sos sojowy i dodajcie ok 1/4 pokruszonego płata glonów nori.


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 9-10 ogórków gruntowych (większych, bo z małych nie zrobicie kieszonek)
  • 2 łyżki soli do kiszenia niejodowanej
  • 1 szkl posiekanej zielonej cebulki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1 biała cebula
  • 1/2 szkl gochugaru
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/4 szkl wody
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 3 łyżki sosu rybnego do kimchi (lub w wersji wegańskiej: sos sojowy + ok 1/4 pokruszonego płata glonów  nori)

✍️ Dla mnie najlepszy jest sos Kanari , ale jeśli będzie problem z jego dostępnością to można użyć zamiennika, sosu rybnego z anchois, ważne, by sos był z Korei Południowej, a nie np. z Chin.



🥣 Przygotowanie:
1. Ogórki umyj, przekrój na cztery, ale nie do końca. Zostaw 1/5 ogórka, by nam się nie rozwalił.


2. Posól każdy ogórek z osobna. Włóż do miski. Odstaw na 30 minut, co jakiś czas przewracaj.


3. Bardzo dobrze wypłucz sól z ogórków pod zimną wodą.


4. Marchew umyj, obierz, pokrój na cieniutkie paseczki/zapałki.


5. Cebulę obierz, pokrój w pióra.


6. Czosnek posiekaj. Dymkę pokrój drobno.


7. Wszystkie warzywa połącz. Dodaj cukier, wodę, sos rybny, gochugaru i sezam. Załóż rękawiczki i dokładnie wymieszaj ugniatając farsz.


8. Do każdego ogórka "upchaj" w kieszonkę farsz. 


9. Można jeść od razu lub odstawić w szklanym pudełku, szczelnie zamkniętym lub w dużych słoikach do lodówki, by się sfermentowały, jak kimchi. Przed podaniem pokrój na mniejsze części.


Smacznego!


koreańskie, oisobagi, kimchi, ogórki, pikantne

0 KOMENTARZY