🌱 WEGAŃSKI MAKARON GRZYBOWO-ORZECHOWY


🕜 Czas: 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Lubicie orzechy nerkowca, zostało Wam trochę grzybów i nie wiecie co z nimi zrobić? Już spieszę z podpowiedzią! 😊​


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 120 - 150 g makaronu spaghetti (bez jajek)
  • ok 300 g różnych grzybów (np. pieczarki, boczniaki, shiitake) 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1/2 szkl wody z makaronu
  • kawałek pora (opcjonalnie)
Sos:
  • 1/2 szkl orzechów nerkowca
  • 1/2 szkl wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

🥣 
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Odlej pół szklanki wody z makaronu.

2. Pieczarki pokrój w plasterki, shiitake w paski, boczniaki porwij na paseczki.

✍️ U mnie sa tylko pieczarki i shiitake. Pieczarki mogą być białe lub brązowe. Im więcej różnych grzybów, tym intensywniejszy i ciekawszy smak. Możesz użyć tylko pieczarek jasnych i brązowych, też będzie smaczne.

3. Obierz czosnek i zostaw go w całości.


4. Pora pokrój.

✍️ Jest opcjonalny, dodałam, bo miałam i wiem, że grzyby lubią się z porem ^^


5. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu, wrzuć czosnek i pora (jeśli go używasz), po chwili dodaj grzyby, sól i pieprz. Smaż aż woda z grzybów odparuje i czosnek nieco się "przypali".


6. Zmniejsz ogień na mały. Wyjmij czosnek.

7. Do blendera dodaj orzechy, usmażony czosnek i wodę. Zblenduj. Dodaj olej, sól, pieprz, ponownie zblenduj dokładnie.


8. Do grzybów dodaj tymianek, wymieszaj.


9. Dodaj wodę z makaronu, makaron i sos orzechowy. Wymieszaj dokładnie.


10. Dodaj drożdże nieaktywne i ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.


11. Posyp posiekaną natką pietruszki.



Smacznego!

Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
 
orzechy nerkowca, wegański, makaron, pasta, pieczarki, shiitake, boczniaki, obiad, kolacja, drożdże, grzyby, czosnek, 

0 KOMENTARZY