🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Lubicie orzechy nerkowca, zostało Wam trochę grzybów i nie wiecie co z nimi zrobić? Już spieszę z podpowiedzią! 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
5. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu, wrzuć czosnek i pora (jeśli go używasz), po chwili dodaj grzyby, sól i pieprz. Smaż aż woda z grzybów odparuje i czosnek nieco się "przypali".
6. Zmniejsz ogień na mały. Wyjmij czosnek.
7. Do blendera dodaj orzechy, usmażony czosnek i wodę. Zblenduj. Dodaj olej, sól, pieprz, ponownie zblenduj dokładnie.
Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
orzechy nerkowca, wegański, makaron, pasta, pieczarki, shiitake, boczniaki, obiad, kolacja, drożdże, grzyby, czosnek,
📘 Składniki:
🥣 Przygotowanie:
- 120 - 150 g makaronu spaghetti (bez jajek)
- ok 300 g różnych grzybów (np. pieczarki, boczniaki, shiitake)
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
- natka pietruszki
- 1/2 szkl wody z makaronu
- kawałek pora (opcjonalnie)
- 1/2 szkl orzechów nerkowca
- 1/2 szkl wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Odlej pół szklanki wody z makaronu.
2. Pieczarki pokrój w plasterki, shiitake w paski, boczniaki porwij na paseczki.
3. Obierz czosnek i zostaw go w całości.
2. Pieczarki pokrój w plasterki, shiitake w paski, boczniaki porwij na paseczki.
✍️ U mnie sa tylko pieczarki i shiitake. Pieczarki mogą być białe lub brązowe. Im więcej różnych grzybów, tym intensywniejszy i ciekawszy smak. Możesz użyć tylko pieczarek jasnych i brązowych, też będzie smaczne.
✍️ Jest opcjonalny, dodałam, bo miałam i wiem, że grzyby lubią się z porem ^^
5. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu, wrzuć czosnek i pora (jeśli go używasz), po chwili dodaj grzyby, sól i pieprz. Smaż aż woda z grzybów odparuje i czosnek nieco się "przypali".
6. Zmniejsz ogień na mały. Wyjmij czosnek.
7. Do blendera dodaj orzechy, usmażony czosnek i wodę. Zblenduj. Dodaj olej, sól, pieprz, ponownie zblenduj dokładnie.
Smacznego!
Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
orzechy nerkowca, wegański, makaron, pasta, pieczarki, shiitake, boczniaki, obiad, kolacja, drożdże, grzyby, czosnek,
0 KOMENTARZY