🕜 Czas: wersja 1: ok 35 minut, wersja 2: ok 70 minut* 🍽️ Porcja dla: 2-3
Czy naprawdę potrzeba mięsa, by zjeść obłędnie dobrego burgera? NIE! XD Przedstawiam banalnie prosty przepis na burgera z fasoli i buraka 😉
✍️ *wersja pierwsza zawiera ugotowanie buraka, wersja 2 jego zapieczenie w piekarniku (jest o wiele zdrowsza, bo burak zachowuje większość swoich dobroci)
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Burgery:
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1/2 puszki fasoli białej
Możesz użyć tylko fasoli czerwonej, ale wtedy dodaj 1 puszkę nie pół - garść świeżej kolendry
- 70 g ugotowanego lub upieczonego buraka
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżki granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu
- 4 łyżki nasion konopi
- skórka i sok z 1/4 limonki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżki płatków chilli / papryki w proszku lub gochugaru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- 3-4 łyżki mąki gryczanej
- 2 duże lub 3 mniejsze bułki do burgerów
- pomidor
- ogórek
- kolendra
- wegański majonez
- 1/2 czerwonej cebuli
- sałata
- kimchi / kimchi z rzodkwi / oisobagi kimchi
- 1 średni ogórek kiszony
✍️ Jeśli nie masz żadnego kimchi lub nie chcesz, by burgery wyszły pikantne, dodaj zamiast gochugaru czy chilli paprykę w proszku i zamiast kimchi dodaj nie jeden a 2-3 ogórki kiszone.
🥣 Przygotowanie:
1. Wersja 1: Buraka ugotuj, ostudź i obierz. Wersja 2: Buraka zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 200 stopni C na godzinę (lub do czasu aż widelec łatwo wejdzie w buraka), ostudź i obierz.
2. Fasole odsącz i wypłucz.
3. Burgery: Do blendera lub robota kuchennego (możesz zamiast tego użyć ugniataczki do ziemniaków, jak ja, i zmiażdżyć wszystko w misce) dodaj fasolę, przecier pomidorowy, buraki, płatki chilli, nasiona konopi, sos sojowy, kolendrę, skórkę i sok z limonki, nasiona sezamu, mielony imbir, czosnek, cebulkę, chińską przyprawę 5 smaków oraz mąkę i nieco soli morskiej i pulsuj, aż zostanie wszystko z grubsza posiekane. Nie miksuj zbyt długo, bo stanie się hummusem!
3. Burgery: Do blendera lub robota kuchennego (możesz zamiast tego użyć ugniataczki do ziemniaków, jak ja, i zmiażdżyć wszystko w misce) dodaj fasolę, przecier pomidorowy, buraki, płatki chilli, nasiona konopi, sos sojowy, kolendrę, skórkę i sok z limonki, nasiona sezamu, mielony imbir, czosnek, cebulkę, chińską przyprawę 5 smaków oraz mąkę i nieco soli morskiej i pulsuj, aż zostanie wszystko z grubsza posiekane. Nie miksuj zbyt długo, bo stanie się hummusem!
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
6. Na patelni usmaż burgery na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony (3-4 minuty), a następnie umieść je na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika, aby się upiekły, co powinno zająć około 15 minut.
7. W międzyczasie przygotuj dodatki. Pomidora i ogórka pokrój w plastry. Cebulę pokrój w pierścienie. Kimchi posiekaj z ogórkami kiszonymi.
✍️ U mnie oisobagi kimchi.

8. Bułkę rozkrój i opiecz lekko na patelni. Następnie posmaruj obie części majonezem.
9. Połóż sałatę, pomidora, ogórka zielonego, cebulę, burgery, kimchi i ogórka kiszonego, kolendrę, posyp sezamem prażonym. Przykryj bułką posmarowaną majonezem.
Smacznego!
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
koreańskie, oisobagi, kimchi, ogórki, pikantne, fasola, burger
2 KOMENTARZY
Czy trzeba dodawać kimchi?
OdpowiedzUsuńNie trzeba :) Kimchi czy oisobagi to całkowicie dodatkowa opcja dla podkręcenia smaku i pikantności. Zamiast tego dodaj więcej ogórków kiszonych ;)
Usuń