🌱 ZAPIEKANKA GRZYBOWO-ZIEMNIACZANA


🕜 Czas: 60 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Należę raczej do osób, które na nowinki smakowe reagują z pewną dozą nieufności. Dopóki sama nie czegoś nie spróbuję, dopóty nie będę się wypowiadać... Tak było i z tym przepisem, bo niby czym może mnie zaskoczyć zapiekanka z grzybami i ziemniakami? SMAKIEM! Toż to jakiś obłęd proszę ja Was! Połączenie kilku grzybów, te a nie inne przyprawy, wegańska śmietanka... Mamusiu, jakie to dobre! Róbcie w ciemno! Nie pożałujecie! 😊​


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • ok 250g różnych grzybów (np. shiitake, ciemne pieczarki, boczniaki, shimeji)
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1 liść laurowy
  • szczypta (1/4 łyżeczki) zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szkl wody przefiltrowanej lub niegazowanej
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl śmietanki owsianej/sojowej lub mleka kokosowego light
  • szczypta soli morskiej
  • mielony czarny pieprz
  • 1 duży ziemniak
  • ok 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • sok z cytryny do smaku

✍️ Czy można dać np. same białe pieczarki? Niestety nie. Białe pieczarki mają zupełnie inny smak i wyjdzie coś zupełnie innego. Dlatego lepiej użyć ciemnych pieczarek. Do tego nie mogą też być same, bo ważny jest mix różnych grzybów, to jest cały smak tego dania.


🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 18
0 stopni C.

2. Świeże grzyby shiitake pokrój w paseczki. 

✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę i odciąć ogonki.

3. Boczniaki poszarp na wąskie paski, ciemne pieczarki przekrój na pół (malutkie zostaw w całości), w grzybach shimeji odetnij końcówki.


4. W sporej żaroodpornej patelni lub naczyniu żaroodpornym, rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj grzyby i smaż przez 8-10 minut, często mieszając, aż będą złociste. Dopraw solą i pieprzem.


5. Białą część pora, pokrój w cieniutkie talarki.

6. Posiekaj czosnek.


7. Do grzybów dodaj pora i czosnek, wymieszaj.


8. Dodaj suszony estragon, chili, gałkę muszkatołową i liść laurowy. Smaż 2-3 minuty.


9. Następnie dodaj mąkę. Wymieszaj, duś przez 1 minutę.


10. Dodaj bulion warzywny i wodę. Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.


11. Dodaj wegańską śmietanę i kilka kropel soku z cytryny. Doprowadź do bulgotania i niech bulgocze na średnim ogniu przez 10 minut.


12. Obierz i pokrój ziemniaka w cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub ostrego noża.


13. Wyłącz ogień. Ułóż starannie plastry ziemniaków na całej masie grzybowej, a następnie skrop oliwą z oliwek i dodaj szczyptę świeżo mielonej soli i pieprzu.


14. Wsadź całość do piekarnika i piecz przez 25-35 minut lub do momentu, gdy ziemniaki na wierzchu będą złociste i chrupiące.

15. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i udekoruj tymiankiem.


Smacznego!


grzyby, boczniaki, shiitake, shimeji, zapiekanka, wegańska, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY