🕜 Czas: 60 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Należę raczej do osób, które na nowinki smakowe reagują z pewną dozą nieufności. Dopóki sama nie czegoś nie spróbuję, dopóty nie będę się wypowiadać... Tak było i z tym przepisem, bo niby czym może mnie zaskoczyć zapiekanka z grzybami i ziemniakami? SMAKIEM! Toż to jakiś obłęd proszę ja Was! Połączenie kilku grzybów, te a nie inne przyprawy, wegańska śmietanka... Mamusiu, jakie to dobre! Róbcie w ciemno! Nie pożałujecie! 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ok 250g różnych grzybów (np. shiitake, ciemne pieczarki, boczniaki, shimeji)
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego chilli
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1 liść laurowy
- szczypta (1/4 łyżeczki) zmielonej gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szkl wody przefiltrowanej lub niegazowanej
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1/2 szkl śmietanki owsianej/sojowej lub mleka kokosowego light
- szczypta soli morskiej
- mielony czarny pieprz
- 1 duży ziemniak
- ok 2 łyżki oliwy z oliwek
- gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- sok z cytryny do smaku
✍️ Czy można dać np. same białe pieczarki? Niestety nie. Białe pieczarki mają zupełnie inny smak i wyjdzie coś zupełnie innego. Dlatego lepiej użyć ciemnych pieczarek. Do tego nie mogą też być same, bo ważny jest mix różnych grzybów, to jest cały smak tego dania.
🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Świeże grzyby shiitake pokrój w paseczki.
✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę i odciąć ogonki.
3. Boczniaki poszarp na wąskie paski, ciemne pieczarki przekrój na pół (malutkie zostaw w całości), w grzybach shimeji odetnij końcówki.
4. W sporej żaroodpornej patelni lub naczyniu żaroodpornym, rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj grzyby i smaż przez 8-10 minut, często mieszając, aż będą złociste. Dopraw solą i pieprzem.
6. Posiekaj czosnek.
7. Do grzybów dodaj pora i czosnek, wymieszaj.
9. Następnie dodaj mąkę. Wymieszaj, duś przez 1 minutę.
10. Dodaj bulion warzywny i wodę. Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
11. Dodaj wegańską śmietanę i kilka kropel soku z cytryny. Doprowadź do bulgotania i niech bulgocze na średnim ogniu przez 10 minut.
12. Obierz i pokrój ziemniaka w cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub ostrego noża.
13. Wyłącz ogień. Ułóż starannie plastry ziemniaków na całej masie grzybowej, a następnie skrop oliwą z oliwek i dodaj szczyptę świeżo mielonej soli i pieprzu.
14. Wsadź całość do piekarnika i piecz przez 25-35 minut lub do momentu, gdy ziemniaki na wierzchu będą złociste i chrupiące.
15. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i udekoruj tymiankiem.
0 KOMENTARZY