🌱 KOTLECIKI Z BAKŁAŻANA


🕜 Czas: 35 minut  🍽️ Porcja dla: 2-3


Bakłażan... warzywo, które lubię, ale musi być konkretnie doprawione lub mieć konkretne zastosowanie w daniu, inaczej nie zjem. Pasty z bakłażana odpadają. Dlatego, jak pomyślałam o tych kotlecikach, miałam spore wątpliwości... I co? I kotleciki lądują w moim menu na stałe! 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 500-550 g bakłażana
  • zielona cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szkl bułki tartej lub panierki z ciecierzycy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 100 g wegańskiego sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

✍️ Ser powinien być w kostce, żeby można go było starkować na grubych oczkach lub już w formie "wiórek". Niestety znalazłam tylko w plastrach i kotleciki wyszły nie tak zwarte, jak być powinny, ale spokojnie, z takim serem w plastrach też wyjdą dobrze ^^


🥣 Przygotowanie:
1. Bakłażana obierz i pokrój na kawałki.



2. Pokrój zieloną cebulkę. Czosnek posiekaj.



3. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj zieloną cebulkę, smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż ok 1 minuty.



4. Dodaj bakłażana, wymieszaj, smaż na małym ogniu ok 10-12 minut, aż bakłażan się zarumieni i woda z niego wyparuje.




5. Przełóż zawartość z patelni do dużej miski. Zblenduj.



6. Posiekaj pietruszkę. Dodaj do masy.

7. Starkuj ser na grubych oczkach lub jeśli masz w plastrach, pokrój drobno. Dodaj do masy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

8. Do masy dodaj bułkę tartą lub panierkę z ciecierzycy. Dopraw solą i pieprzem.



9. Wstaw masę do lodówki na 20-30 minut, by bułka tarta lub panierka z ciecierzycy mogły wchłonąć wilgoć.

10. Wyjmij masę. Dużą łyżką nabierz trochę i przełóż na dłoń. Zrób w dłoniach kuleczkę, po czym delikatnie spłaszcz, nadając formę kotlecika. Odłóż na papier do pieczenia. Zrób tak z pozostałą masą.



11. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety ok 4 minut z każdej strony na złoty kolor. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



12. Podawaj samodzielnie lub jako pełny obiad z sałatką i ziemniakami w ziołach, zapiekanymi w piekarniku.



Smacznego!


bakłażan, wegańskie, kotlety, obiad

0 KOMENTARZY