Bakłażan... warzywo, które lubię, ale musi być konkretnie doprawione lub mieć konkretne zastosowanie w daniu, inaczej nie zjem. Pasty z bakłażana odpadają. Dlatego, jak pomyślałam o tych kotlecikach, miałam spore wątpliwości... I co? I kotleciki lądują w moim menu na stałe! 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 500-550 g bakłażana
- zielona cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szkl bułki tartej lub panierki z ciecierzycy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 100 g wegańskiego sera cheddar
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
✍️ Ser powinien być w kostce, żeby można go było starkować na grubych oczkach lub już w formie "wiórek". Niestety znalazłam tylko w plastrach i kotleciki wyszły nie tak zwarte, jak być powinny, ale spokojnie, z takim serem w plastrach też wyjdą dobrze ^^
🥣 Przygotowanie:
1. Bakłażana obierz i pokrój na kawałki.

2. Pokrój zieloną cebulkę. Czosnek posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj zieloną cebulkę, smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż ok 1 minuty.

4. Dodaj bakłażana, wymieszaj, smaż na małym ogniu ok 10-12 minut, aż bakłażan się zarumieni i woda z niego wyparuje.


5. Przełóż zawartość z patelni do dużej miski. Zblenduj.


6. Posiekaj pietruszkę. Dodaj do masy.
7. Starkuj ser na grubych oczkach lub jeśli masz w plastrach, pokrój drobno. Dodaj do masy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Do masy dodaj bułkę tartą lub panierkę z ciecierzycy. Dopraw solą i pieprzem.


9. Wstaw masę do lodówki na 20-30 minut, by bułka tarta lub panierka z ciecierzycy mogły wchłonąć wilgoć.
10. Wyjmij masę. Dużą łyżką nabierz trochę i przełóż na dłoń. Zrób w dłoniach kuleczkę, po czym delikatnie spłaszcz, nadając formę kotlecika. Odłóż na papier do pieczenia. Zrób tak z pozostałą masą.

2. Pokrój zieloną cebulkę. Czosnek posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj zieloną cebulkę, smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż ok 1 minuty.

4. Dodaj bakłażana, wymieszaj, smaż na małym ogniu ok 10-12 minut, aż bakłażan się zarumieni i woda z niego wyparuje.


5. Przełóż zawartość z patelni do dużej miski. Zblenduj.


6. Posiekaj pietruszkę. Dodaj do masy.
7. Starkuj ser na grubych oczkach lub jeśli masz w plastrach, pokrój drobno. Dodaj do masy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Do masy dodaj bułkę tartą lub panierkę z ciecierzycy. Dopraw solą i pieprzem.


9. Wstaw masę do lodówki na 20-30 minut, by bułka tarta lub panierka z ciecierzycy mogły wchłonąć wilgoć.
10. Wyjmij masę. Dużą łyżką nabierz trochę i przełóż na dłoń. Zrób w dłoniach kuleczkę, po czym delikatnie spłaszcz, nadając formę kotlecika. Odłóż na papier do pieczenia. Zrób tak z pozostałą masą.
0 KOMENTARZY