🕜 Czas: 55 minut 🍽️ Porcja dla: 2-3
Oto tagine w wersji sirtuinowej podany z kaszą gryczaną i kurkumą 😊 Dieta Adele odkryła przede mną wiele przepisów, które na stałe zagościły na moim stole i ten jest niewątpliwie jednym z nich 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula lub pół większej
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kurkumy + 1 łyżeczka do kaszy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200-250 ml bulionu warzywnego
- 1 mały kabaczek / cukinia
- 200 g ciecierzycy ze słoika
- 4 suszone daktyle
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej (suchej)
- kolendra, pietruszka
- sól
1. Piekarnik rozgrzej na 200'C.
2. Kabaczka/cukinię umyj, obierz, pokrój w kostkę. Wyłóż na blachę, dodaj łyżeczkę oliwy, wymieszaj. Wstaw do piekarnika i piecz ok 30 minut do miękkości i zwęglenia brzegów.
11. Dodaj pomidory, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę i daktyle. Wymieszaj. Gotuj na małym/średnim ogniu ok 45 minut.
✍️ Niewykluczone, że trzeba będzie dodać nieco wody. Dążymy do zachowania nieco gęstej, lepkiej konsystencji, ale nie powinno zabraknąć cieczy/wody.
12. W międzyczasie wyjmujemy z piekarnika kabaczka/cukinię, odkładamy na bok.
13. Gotujemy kaszę gryczaną. Pod koniec dodajemy łyżeczkę kurkumy i dokładnie mieszamy.

13. Gotujemy kaszę gryczaną. Pod koniec dodajemy łyżeczkę kurkumy i dokładnie mieszamy.

14. Pod koniec przewidzianego czasu gotowania, dodajemy kabaczka/cukinię i pietruszkę z kolendrą. Dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba, dosalamy do smaku.






0 KOMENTARZY