🌱 TAGINE Z KABACZKIEM I DAKTYLAMI


🕜 Czas: 55 minut  🍽️ Porcja dla: 2-3





Oto tagine w wersji sirtuinowej podany z kaszą gryczaną i kurkumą 😊 Dieta Adele odkryła przede mną wiele przepisów, które na stałe zagościły na moim stole i ten jest niewątpliwie jednym z nich 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula lub pół większej
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kurkumy + 1 łyżeczka do kaszy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200-250 ml bulionu warzywnego
  • 1 mały kabaczek / cukinia
  • 200 g ciecierzycy ze słoika
  • 4 suszone daktyle
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej (suchej)
  • kolendra, pietruszka
  • sól

🥣 Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej na 200'C.

2. Kabaczka/cukinię umyj, obierz, pokrój w kostkę. Wyłóż na blachę, dodaj łyżeczkę oliwy, wymieszaj. Wstaw do piekarnika i piecz ok 30 minut do miękkości i zwęglenia brzegów.


3. Cebulę pokrój w kosteczkę.


4. Imbir i czosnek posiekaj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Chilli drobno posiekaj.


5. Posiekaj pietruszkę i kolendrę.

6. Z daktyli wyjmij pestki i pokrój w kosteczkę.


7. W rondlu/garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, ok 2 minut.


8. Zmniejsz ogień. Dodaj czosnek, imbir i chilli. Podsmaż mieszając ok 30 sekund.


9. Następnie dodaj cynamon, kurkumę i kmin rzymski. Wymieszaj, podsmaż ok minuty.



10. Dodaj bulion, wymieszaj.


11. Dodaj pomidory, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę i daktyle. Wymieszaj. Gotuj na małym/średnim ogniu ok 45 minut.

✍️ Niewykluczone, że trzeba będzie dodać nieco wody. Dążymy do zachowania nieco gęstej, lepkiej konsystencji, ale nie powinno zabraknąć cieczy/wody.


12. W międzyczasie wyjmujemy z piekarnika kabaczka/cukinię, odkładamy na bok.

13. Gotujemy kaszę gryczaną. Pod koniec dodajemy łyżeczkę kurkumy i dokładnie mieszamy.


14. Pod koniec przewidzianego czasu gotowania, dodajemy kabaczka/cukinię i pietruszkę z kolendrą. Dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba, dosalamy do smaku.




15. Podajemy z kaszą gryczaną z kurkumą. Można posypać dodatkowo pietruszką i kolendrą.



Smacznego!


ciecierzyca, cieciorka, kabaczek, cukinie, kasza, gryczana, daktyle, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY