🕜 Czas: 35 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Jako osoba, która całe życie była mięsożercą, i która zaczęła jakiś czas temu ograniczać mięso i nabiał, a teraz jest na diecie wegańskiej, powiem Wam, że od tej pory jeśli boczuś, to tylko wegański! Smakuje niemal jak prawdziwy, no bajka 😊
📘 Składniki:
🥣 Przygotowanie:
1. Posiekaj cebulę/szalotkę, czosnek i pietruszkę.
5. Osobno ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6. Pod patelnią zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę, miso, drożdże i szczyptę przypraw. Wymieszaj. Dodaj groszek. Wymieszaj. Dodaj trochę wody z makaronu, by sos nie był zbyt gęsty. Duś ok 2 minut lub do momentu aż groszek się rozmrozi.
- 120 g makaronu (bez jajek) np. Tagliatelle
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szalotka lub cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g wegańskiego boczku
- 2 łyżki świeżej pietruszki + trochę do dekoracji
- 120 ml wegańskiej śmietanki sojowej
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych
- 1/2 łyżeczki pasty miso
- pieprz
- 75 g mrożonego groszku
1. Posiekaj cebulę/szalotkę, czosnek i pietruszkę.
2. Boczek pokrój w kostkę.
3. Rozgrzej mocno olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj szalotkę i czosnek. Smaż, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
4. Następnie dodaj boczek i pietruszkę.
5. Osobno ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6. Pod patelnią zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę, miso, drożdże i szczyptę przypraw. Wymieszaj. Dodaj groszek. Wymieszaj. Dodaj trochę wody z makaronu, by sos nie był zbyt gęsty. Duś ok 2 minut lub do momentu aż groszek się rozmrozi.
0 KOMENTARZY