🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 1-2
Odważyłam się spróbować tofucznicy. Ta akurat jest z diety sirtuinowej (diety Adele). I nadal jestem pod wrażeniem, tak wielu wegańskich "zamienników". Dla wegan to normalne potrawy, dla mnie zamienniki, bo wrócę do jajek za jakiś czas, ALE to, że czarna sól smakuje jak JAJKA rozwaliło mnie na łopatki! Niezdecydowanym polecam spróbować 😊
📘 Składniki:
- 200 g naturalnego tofu*
- 2 łyżeczki nieaktywnych drożdży
- 1/3 - 1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz
- 3-4 łyżki wody
- oliwa z oliwek
- szczypiorek / zielona cebulka
- 1/2 dużego lub 1 małe awokado
- grzanki
✍️ * W zależności od tego, jaką chcesz uzyskać konsystencję "jajecznicy", wybierz albo miękkie albo twarde tofu. Im twardsze, tym konsystencja będzie bardziej zwarta, "ścięta".
🥣 Przygotowanie:
1. Przygotuj grzanki z chleba razowego.
2. Tofu owiń ręcznikiem papierowym i delikatnie dociśnij, by je nieco odsączyć. Pokrusz je w palcach.
3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj tofu, smaż 2-3 minuty.
4. Awokado pokrój w plasterki. Zieloną cebulkę/szczypior posiekaj.
5. Dodaj wodę, płatki drożdżowe, sól kala namak i kurkumę. Smaż, delikatnie mieszając, dopóki woda nie odparuje.
6. Podawaj posypane zieloną cebulką/szczypiorem z awokado i grzankami.
0 KOMENTARZY