🌱 MAKARON FASOLOWO - GRZYBOWY


🕜 Czas: 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Odkrywanie wegańskich smaków idzie mi nawet dobrze. Choć jak zawsze miałam opory patrząc na składniki i zastanawiałam się jak to może być dobre... fasola, grzyby, miso... no nie stykało mi to jakoś... aż zrobiłam i wytrzeszczyłam oczy ze zdziwienia! 😊​


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały koper włoski
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki fasoli maślanej
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 5 g suszonych grzybów mieszanych
  • 1/2 szkl (125 ml) białego wina (opcjonalnie)
  • skórka i 1 -2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 arkusza nori
  • 1 szkl bulionu warzywnego (lub ok 2 szkl jeśli nie masz wina)
  • 100 -150 g makaronu
  • szczypta soli morskiej i pieprzu
  • natka pietruszki
  • nieco wody do warzyw

🥣 Przygotowanie:
1. Pokrój cebulę i koper włoski.

2. Posiekaj czosnek.


3. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, koper włoski i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając i dodając po 1-2 łyżce wody. 


4. Kiedy warzywa się nieco skarmelizują, dodaj połowę (lub trochę więcej) z przygotowanej fasoli maślanej i rozgnieć ją widelcem. Wymieszaj. Dodaj pozostałą całą fasolę.


5. Dodaj kapary, miso, suszone grzyby, skórkę i sok z cytryny, nori i wymieszaj.


6. Dodaj 1/2 szkl wina i 1 szkl bulionu warzywnego lub ok 2 szkl bulionu warzywnego (jeśli nie używasz wina).

7. Dodaj nieugotowany, suchy makaron. Wymieszaj, przykryj, duś 8-10 minut (mieszaj czasami), aż makaron będzie ugotowany.


8. Posiekaj pietruszkę, dodaj na koniec do pasty.


✍️ Możesz dodać pokrojone pomidory suszone (z zalewy) i dodać pestki dyni.


Smacznego!

grzyby suszone, koper włoski, makaron, pasta, kapary, fasola, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY