🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Odkrywanie wegańskich smaków idzie mi nawet dobrze. Choć jak zawsze miałam opory patrząc na składniki i zastanawiałam się jak to może być dobre... fasola, grzyby, miso... no nie stykało mi to jakoś... aż zrobiłam i wytrzeszczyłam oczy ze zdziwienia! 😊
📘 Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1 mały koper włoski
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki fasoli maślanej
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka pasty miso
- 5 g suszonych grzybów mieszanych
- 1/2 szkl (125 ml) białego wina (opcjonalnie)
- skórka i 1 -2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 arkusza nori
- 1 szkl bulionu warzywnego (lub ok 2 szkl jeśli nie masz wina)
- 100 -150 g makaronu
- szczypta soli morskiej i pieprzu
- natka pietruszki
- nieco wody do warzyw
🥣 Przygotowanie:
1. Pokrój cebulę i koper włoski.
2. Posiekaj czosnek.
2. Posiekaj czosnek.
3. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, koper włoski i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając i dodając po 1-2 łyżce wody.
4. Kiedy warzywa się nieco skarmelizują, dodaj połowę (lub trochę więcej) z przygotowanej fasoli maślanej i rozgnieć ją widelcem. Wymieszaj. Dodaj pozostałą całą fasolę.
6. Dodaj 1/2 szkl wina i 1 szkl bulionu warzywnego lub ok 2 szkl bulionu warzywnego (jeśli nie używasz wina).
0 KOMENTARZY