CURRY Z SELEREM NACIOWYM I JARMUŻEM


🕜 Czas: 40 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Jeden z przepisów diety sirtuinowej (diety Adele). Polecam podawać z dzikim ryżem.


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • ok 200g filetów z kurczaka lub indyka
  • mała puszka mleka kokosowego LIGHT lub pół dużej puszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 dużej papryki czerwonej lub 1 mała
  • 2-3 garście jarmużu
  • 1/2 czerwonej cebuli dużej lub 1 mała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • starta skórka z limonki
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • niecała łyżeczka cukru brązowego
  • sól, pieprz
  • chilli (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki pasty tajskiej z trawy cytrynowej



🥣 Przygotowanie:
1. Zacznij gotować dziki ryż, gdyż potrzebuje on nieco więcej czasu na ugotowanie.

2. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę lub "kęski". Dopraw solą, pieprzem, dodaj startą skórkę z limonki i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, odstaw.




3. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Seler naciowy w plasterki lub drobną kostkę (listki posiekaj odłóż na bok).

4. Liście jarmużu umyj, osusz, oderwij zdrewniałe, twardawe części, grubo posiekaj lub porwij, odstaw.


5. Na oliwie zeszklij cebulę (ja używam do tego oleju kokosowego bio, który cudownie podbija smak curry).

6. Do mięsa dodaj pastę curry, wymieszaj dokładnie i dodaj do cebuli. Smaż 2-3 minuty.


7. Dodaj seler i paprykę, wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty.


8. Zalej wszystko mlekiem kokosowym, wymieszaj i duś ok 10 minut na małym/średnim ogniu, aby sos nieco odparował.


9. Dodaj sos sojowy wymieszany z sokiem z limonki i cukrem. Wymieszaj całość.

10. Dodaj jarmuż, duś ok 2 minut.


11. Podawaj z dzikim ryżem lub ryżem jaśminowym.




Smacznego!


jarmuż, dziki ryż, seler naciowy, mleko kokosowe, curry, obiad

0 KOMENTARZY