W sumie ciężko mi jest zakwalifikować to dane do konkretnej kategorii, bo może to być sałatka, coś na lunch, obiad jak i kolację XD Połączenie kaszy gryczanej, jarmużu i marchewki wydaje Ci się mdłe? To spróbuj tego dania a zmienisz zdanie 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1/2 szkl kaszy gryczanej niepalonej
- 4 marchewki
- biała część pora (5-10 cm)
- ząbek czosnku
- dwie duże garście pokrojonego jarmużu (bez zdrewniałych części)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- ok 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- 50-60 g greckiego sera feta (pół opakowania)
- 4 łyżki prażonego słonecznika
- sól
- pieprz
🥣 Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę. Proporcja 2 szkl wody na 1 szkl kaszy. Do wrzącej wody wrzucamy kaszę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy aż zniknie woda. Nie solimy! Pod koniec dodajemy sos sojowy, mieszamy dokładnie, odstawiamy.

2. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.

3. Marchewkę obierz, pokrój w półksiężyce.

4. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, smaż marchewkę aż nieco zmięknie. Pod koniec dodaj sól, pieprz i kurkumę. Wymieszaj, smaż 1 - 2 minuty. Przełóż do miseczki. Odstaw.

2. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
✍️ Polecam uprażyć większą część i zamknąć w słoiczku, będzie zawsze pod ręką i przyda się do innych sałatek.

3. Marchewkę obierz, pokrój w półksiężyce.

4. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, smaż marchewkę aż nieco zmięknie. Pod koniec dodaj sól, pieprz i kurkumę. Wymieszaj, smaż 1 - 2 minuty. Przełóż do miseczki. Odstaw.

6. Jarmuż umyj, oderwij zdrewniałe, twarde części, pokrój grubo.

7. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż na małym ogniu przez 1 minutę pora, czosnek, chilli i tymianek i jarmuż. Wymieszaj. W razie potrzeby dodaj 1 łyżkę wody (nie dodawaj oliwy), zakryj na minutę, niech jarmuż nieco zwiędnie.



8. Następnie dodaj marchew i kaszę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba, ale pamiętaj, że feta jest słona.



9. Ser feta pokrusz lub pokrój drobno.

10. Przed podaniem posyp danie serem feta i uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!
jarmuż, marchewka, feta, kasza gryczana, słonecznik, por, śniadanie, kolacja, obiad
0 KOMENTARZY