Czas na Tajlandię! Poszukując nowych smaków i przepisów z użyciem makaronu ryżowego, trafiłam na ten przepis i zakochałam się! A do tego te orzeszki! 😍
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
.gif)
📘 Składniki:
- 250 g obranych surowych krewetek (dużych lub królewskich)
- mała cukinia
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 2 zielone cebulki (dymki)
- kiełki fasoli Mung
- 2 jajka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 100 g makaronu ryżowego (suchego)
- 1 łyżka kolendry
- 1/2 szkl orzeszków ziemnych prażonych
Sos: - 1 łyżeczka oleju sezamowego + kilka kropel do jajek
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 szkl sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1-2 łyżeczki sosu sriracha lub sosu chilli czosnkowego
.gif)
7. Cukinię umyj, nie obieraj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż, a następnie pokrój w nie za cienkie półksiężyce.


8. Na patelni rozgrzej olej i usmaż krewetki przez 2–3 minuty po każdej ze stron. Przełóż krewetki na talerz.


9. Rozgrzej ponownie patelnię z 1 łyżką oleju, wrzuć tylko te cieniej pokrojone grubsze części zielonej cebulki i smaż przez minutę, ciągle mieszając.


10. Dodaj marchew i cukinię. Posól i popieprz, wymieszaj. Smaż około 3 minuty mieszając, aż warzywa troszkę zmiękną.


11. Dodaj kiełki, czosnek i imbir. Wymieszaj. Smaż całość jeszcze z minutę, tak by były al dente.
12. Następnie przesuń całość na jedną stronę patelni.
13. Dodaj na pustą część kilka kropel oleju sezamowego i jajka. Od razu je mieszaj, by zrobić jajecznicę.

12. Następnie przesuń całość na jedną stronę patelni.
13. Dodaj na pustą część kilka kropel oleju sezamowego i jajka. Od razu je mieszaj, by zrobić jajecznicę.

14. Wymieszaj jajecznicę z warzywami.
15. Imbir zetrzyj na drobnej tarce.
16. Wymieszaj w miseczce składniki sosu.
15. Imbir zetrzyj na drobnej tarce.
16. Wymieszaj w miseczce składniki sosu.
✍️ Jeśli nie masz sosu chilli czosnkowego, to dodaj do sosu Sriracha troszkę posiekanego lub zmiażdżonego czosnku.
0 KOMENTARZY