KREWETKI Z MAKARONEM RYŻOWYM I CUKINIĄ


🕜 Czas: 35 minut + rozmrożenie krewetek  🍽️ Porcja dla: 2


Czas na Tajlandię! Poszukując nowych smaków i przepisów z użyciem makaronu ryżowego, trafiłam na ten przepis i zakochałam się! A do tego te orzeszki! 😍



1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 250 g obranych surowych krewetek (dużych lub królewskich)
  • mała cukinia
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 zielone cebulki (dymki)
  • kiełki fasoli Mung
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 100 g makaronu ryżowego (suchego)
  • 1 łyżka kolendry
  • 1/2 szkl orzeszków ziemnych prażonych
    Sos:
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego + kilka kropel do jajek
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 szkl sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki sosu sriracha lub sosu chilli czosnkowego


🥣 Przygotowanie:
1. Rozmroź, obierz i oczyść krewetki.


2. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Przepłucz pod zimną wodą. Odstaw.


3. Posiekaj czosnek.


4. Marchew pokrój w słupki.


5. Odetnij końcówki od kiełków fasoli Mung.


6. Zieloną cebulkę pokrój w słupki. Grubsze części przekrój na wzdłuż, by były cieńsze.


7. Cukinię umyj, nie obieraj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż, a następnie pokrój w nie za cienkie półksiężyce.


8. Na patelni rozgrzej olej i usmaż krewetki przez 2–3 minuty po każdej ze stron. Przełóż krewetki na talerz.


9. Rozgrzej ponownie patelnię z 1 łyżką oleju, wrzuć tylko te cieniej pokrojone grubsze części zielonej cebulki i smaż przez minutę, ciągle mieszając.


10. Dodaj marchew i cukinię. Posól i popieprz, wymieszaj. Smaż około 3 minuty mieszając, aż warzywa troszkę zmiękną.


11. Dodaj kiełki, czosnek i imbir. Wymieszaj. Smaż całość jeszcze z minutę, tak by były al dente.

12. Następnie przesuń całość na jedną stronę patelni.

13. Dodaj na pustą część kilka kropel oleju sezamowego i jajka. Od razu je mieszaj, by zrobić jajecznicę.


14. Wymieszaj jajecznicę z warzywami.

15. Imbir zetrzyj na drobnej tarce.

16. Wymieszaj w miseczce składniki sosu.

✍️ Jeśli nie masz sosu chilli czosnkowego, to dodaj do sosu Sriracha troszkę posiekanego lub zmiażdżonego czosnku.

17. Do warzyw z jajecznicą dodaj makaron i sos. Dokładnie wymieszaj.





18. Dodaj krewetki i zieloną cebulkę (trochę cebulki zostaw do posypania). Wymieszaj dokładnie i smaż przez około 2 minuty, by nie przegotować makaronu.




19. Nałóż na talerzyki, posyp zieloną cebulką, kolendrą i orzeszkami.



Smacznego!


makaron ryżowy, krewetki, cukinia, marchewka, orzechy, olej sezamowy, sos sojowy

0 KOMENTARZY