🌱 ZUPA WARZYWNA INACZEJ


🕜 Czas: 35 minut  🍽️ Porcja dla: 2

Na wstępie przyznam się, że nie jestem miłośniczką zup warzywnych lub inaczej jarzynówek. Całe dzieciństwo je jadłam w różnych konfiguracjach i się po prostu przejadłam.Dlatego, jak ostatnio moja mama zrobiła jarzynówkę "na szybko", to tylko westchnęłam, no ale wiadomo, jak mama zrobiła to trzeba zjeść 😉 Spróbowałam i... oczy wyszły mi na wierzch ze zdziwienia, jak jest dobra! Masełko zrobiło robotę! Po czym dorwałam od mamy przepis, który jak się okazało jest z książki dla cukrzyków i dzielę się nim z Wami 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka (ok 150 g)
  • 1 pasternak lub pietruszka korzeń (ok 70 g)
  • kawałek selera (ok 60 g)
  • 1 szkl groszku zielonego mrożonego
  • 10 cm pora
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa (warzywna lub drobiowa)
  • sól, pieprz
  • 750 ml wody

🥣 Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

2. Marchewkę możesz zrobić na dwa sposoby: Całą starkuj na grubych oczkach lub połowę starkuj, a drugą połowę pokrój na nie za grube talarki.

3. Seler i pietruszkę starkuj na grubych oczkach.


4. Por pokrój w cienkie plasterki.

5. W rondlu roztop masło i zeszklij cebulę, dodaj marchewkę, smaż przez chwilę.

6. Dodaj pasternak/pietruszkę i seler. Wymieszaj.



7. Po chwili wlej 500 ml wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj. Gotuj aż warzywa zmiękną, ale nie będą całkowicie ugotowane.




8. Dolej resztę wody i dodaj groszek.



9. Gotuj na małym ogniu, aż groszek się ogrzeje i nieco zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.



Smacznego!



zupa, warzywa, marchewka, groszek, bulion, pietruszka

0 KOMENTARZY