🕜 Czas: 35 minut + rozmrożenie krewetek 🍽️ Porcja dla: 2
Zacznijmy od tego czym jest właściwie sos Arrabbiata lub po włosku sugo all'arrabbiata. To pikantny sos do makaronu z czosnku, pomidorów i suszonej czerwonej papryki chilli gotowanej na oliwie z oliwek. Sos pochodzi z regionu Lacjum, wokół Rzymu. Arrabbiata dosłownie oznacza po włosku „zły”; nazwa sosu odnosi się do pikantności papryki chilli. Zważywszy na to, że używam krewetek, które kochają masło, to zrezygnowałam z oliwy z oliwek.
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 14-18 krewetek (dużych, nie tych maluszków) - u mnie mrożone
- ok. pół opakowania makaronu (penne, tagiatelle, farfalle, spaghetti)
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 1/2 - 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 butelki (100g) passaty pomidorowej
- sól, pieprz, cukier brązowy
- 2 łyżki masła
🥣 Przygotowanie:
1. Rozmrożone krewetki obierz z pancerzy, usuń jelita i umyj.

2. W garnku zagotuj wodę na makaron. Posól 1/2 łyżeczki dopiero, gdy woda będzie wrzeć. Wsyp makaron, gotuj według przepisu na opakowaniu, jednak zależy nam na makaronie ugotowanym al dente.
3. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj.
4. Osobno posiekaj także natkę pietruszki.
3. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj.
4. Osobno posiekaj także natkę pietruszki.
5. Na patelni roztop masło i podsmaż chwilę czosnek i chilli.
6. Wyłóż na to krewetki, lekko posól i popieprz, smaż, aż się zwiną i widocznie do połowy będą ścięte. Następnie obróć je na drugą stronę i chwilę smaż.
7. Dodaj pietruszkę i dokładnie wymieszaj.



6. Wyłóż na to krewetki, lekko posól i popieprz, smaż, aż się zwiną i widocznie do połowy będą ścięte. Następnie obróć je na drugą stronę i chwilę smaż.
7. Dodaj pietruszkę i dokładnie wymieszaj.



8. Dodaj połowę passaty pomidorowej z butelki, dodaj suszone chilli, pół łyżeczki cukru, nieco soli i pieprzu. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu. Dodaj 1 małą chochelkę wody z makaronu, wymieszaj.
9. Makaron odcedź, dodaj do sosu i krewetek, wymieszaj. Trzymaj chwilę na ogniu.
9. Makaron odcedź, dodaj do sosu i krewetek, wymieszaj. Trzymaj chwilę na ogniu.
✍️ Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem lub dodaj jeszcze trochę suszonego chilli, jeśli lubisz ostre potrawy, jak ja 😉
10. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
makaron, arrabiatta, krewetki, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY