ARRABBIATA Z KREWETKAMI

🕜 Czas: 35 minut + rozmrożenie krewetek  🍽️ Porcja dla: 2


Zacznijmy od tego czym jest właściwie sos Arrabbiata lub po włosku sugo all'arrabbiata. To pikantny sos do makaronu z czosnku, pomidorów i suszonej czerwonej papryki chilli gotowanej na oliwie z oliwek. Sos pochodzi z regionu Lacjum, wokół Rzymu. Arrabbiata dosłownie oznacza po włosku „zły”; nazwa sosu odnosi się do pikantności papryki chilli. Zważywszy na to, że używam krewetek, które kochają masło, to zrezygnowałam z oliwy z oliwek.


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 14-18 krewetek (dużych, nie tych maluszków) - u mnie mrożone
  • ok. pół opakowania makaronu (penne, tagiatelle, farfalle, spaghetti)
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 1/2 - 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 butelki (100g) passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, cukier brązowy
  • 2 łyżki masła

🥣 Przygotowanie:
1. Rozmrożone krewetki obierz z pancerzy, usuń jelita i umyj.


2. W garnku zagotuj wodę na makaron. Posól 1/2 łyżeczki dopiero, gdy woda będzie wrzeć. Wsyp makaron, gotuj według przepisu na opakowaniu, jednak zależy nam na makaronie ugotowanym al dente.

3. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj.

4. Osobno posiekaj także natkę pietruszki.


5. Na patelni roztop masło i podsmaż chwilę czosnek i chilli.

6. Wyłóż na to krewetki, lekko posól i popieprz, smaż, aż się zwiną i widocznie do połowy będą ścięte. Następnie obróć je na drugą stronę i chwilę smaż.

7. Dodaj pietruszkę i dokładnie wymieszaj.



8. Dodaj połowę passaty pomidorowej z butelki, dodaj suszone chilli, pół łyżeczki cukru, nieco soli i pieprzu. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu. Dodaj 1 małą chochelkę wody z makaronu, wymieszaj.

9. Makaron odcedź, dodaj do sosu i krewetek, wymieszaj. Trzymaj chwilę na ogniu.

✍️ Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem lub dodaj jeszcze trochę suszonego chilli, jeśli lubisz ostre potrawy, jak ja 😉




10. Przed podaniem posyp natką pietruszki.




Smacznego!


makaron, arrabiatta, krewetki, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY