Zacznijmy od tego czym jest właściwie sos Arrabbiata lub po włosku sugo all'arrabbiata. To pikantny sos do makaronu z czosnku, pomidorów i suszonej czerwonej papryki chilli gotowanej na oliwie z oliwek. Sos pochodzi z regionu Lacjum, wokół Rzymu. Arrabbiata dosłownie oznacza po włosku „zły”; nazwa sosu odnosi się do pikantności papryki chilli (nie używajcie innego oleju niż oliwa z oliwek, bo to zepsuje smak).
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ok. pół opakowania makaronu (penne, tagiatelle, farfalle, spaghetti)
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 1/2 - 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, cukier brązowy
- cebula (opcjonalnie)
- 1 opakowanie (60g) parmezanu
- 1/2 butelki (100g) passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek
🥣 Przygotowanie:
1. W garnku zagotuj wodę na makaron. Posól 1/2 łyżeczki, gdy woda będzie wrzeć. Wsyp makaron, gotuj według przepisu na opakowaniu, jednak zależy nam na makaronie ugotowanym al dente.
2. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj.
3. Osobno posiekaj także natkę pietruszki.
4. Ja dodałam dodatkowo czerwoną cebulę. Cebulę należy pokroić w kostkę.
1. W garnku zagotuj wodę na makaron. Posól 1/2 łyżeczki, gdy woda będzie wrzeć. Wsyp makaron, gotuj według przepisu na opakowaniu, jednak zależy nam na makaronie ugotowanym al dente.
2. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj.
3. Osobno posiekaj także natkę pietruszki.
4. Ja dodałam dodatkowo czerwoną cebulę. Cebulę należy pokroić w kostkę.
5. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę, zeszklij i dodaj czosnek z chilli. Jeśli robisz bez cebuli, to od razu wrzucić na rozgrzaną oliwę czosnek z chilli. Chwilę podsmaż.
6. Dodaj pół butelki passaty pomidorowej, suszone chilli, wymieszaj. Dodaj 1 małą chochelkę wody z makaronu, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem.
7. Makaron odcedź, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. (Do tego przepisu osobiście polecam makaron penne, ponieważ sos cudownie wchodzi w makaron 😊)
8. Dodaj starkowany parmezan i dokładnie całość wymieszaj. Chwilę potrzymaj na patelni, ciągle mieszając.
6. Dodaj pół butelki passaty pomidorowej, suszone chilli, wymieszaj. Dodaj 1 małą chochelkę wody z makaronu, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem.
7. Makaron odcedź, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. (Do tego przepisu osobiście polecam makaron penne, ponieważ sos cudownie wchodzi w makaron 😊)
8. Dodaj starkowany parmezan i dokładnie całość wymieszaj. Chwilę potrzymaj na patelni, ciągle mieszając.
9. To jest moment na ewentualne doprawienie solą.
10. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

10. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Smacznego!
makaron, arrabiatta, parmezan, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY