ARRABBIATA KLASYCZNA Z PARMEZANEM


🕜 Czas: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Zacznijmy od tego czym jest właściwie sos Arrabbiata lub po włosku sugo all'arrabbiata. To pikantny sos do makaronu z czosnku, pomidorów i suszonej czerwonej papryki chilli gotowanej na oliwie z oliwek. Sos pochodzi z regionu Lacjum, wokół Rzymu. Arrabbiata dosłownie oznacza po włosku „zły”; nazwa sosu odnosi się do pikantności papryki chilli (nie używajcie innego oleju niż oliwa z oliwek, bo to zepsuje smak).


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • ok. pół opakowania makaronu (penne, tagiatelle, farfalle, spaghetti)
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 1/2 - 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier brązowy
  • cebula (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie (60g) parmezanu
  • 1/2 butelki (100g) passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek

🥣 Przygotowanie:
1. W garnku zagotuj wodę na makaron. Posól 1/2 łyżeczki, gdy woda będzie wrzeć. Wsyp makaron, gotuj według przepisu na opakowaniu, jednak zależy nam na makaronie ugotowanym al dente.

2. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj.

3. Osobno posiekaj także natkę pietruszki.

4. Ja dodałam dodatkowo czerwoną cebulę. Cebulę należy pokroić w kostkę.


5. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę, zeszklij i dodaj czosnek z chilli. Jeśli robisz bez cebuli, to od razu wrzucić na rozgrzaną oliwę czosnek z chilli. Chwilę podsmaż.

6. Dodaj pół butelki passaty pomidorowej, suszone chilli, wymieszaj. Dodaj 1 małą chochelkę wody z makaronu, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem.

7. Makaron odcedź, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. (Do tego przepisu osobiście polecam makaron penne, ponieważ sos cudownie wchodzi w makaron 😊)

8. Dodaj starkowany parmezan i dokładnie całość wymieszaj. Chwilę potrzymaj na patelni, ciągle mieszając.


9. To jest moment na ewentualne doprawienie solą.

10. Przed podaniem posyp natką pietruszki.



Smacznego!


makaron, arrabiatta, parmezan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY