WEGE & VEGAN RYŻ & KASZA
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
2. Cebulę pokrój w kostkę lub posiekaj. Pieczarki pokrój w większą kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmaż chwilę, następnie dodaj pokrojone grzyby suszone i chwilkę podsmaż.
5. Wlej wodę (pół szkl z grzybów i pół szkl przefiltrowanej), zagotuj i dodaj suchy ryż, wymieszaj, przykryj i gotuj ok 25 minut na średnim-małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu.
6. Po 15 minutach od wrzucenia ryżu, dodaj groszek, przyprawy (tymianek, rozmaryn, chilli) i pół szkl wody, wymieszaj, przykryj i gotuj jeszcze 10 minut lub do miękkości ryżu. Mieszaj od czasu do czasu.
7. Na koniec dodaj drożdże nieaktywne i dopraw solą, wymieszaj. Podawaj posypane natką pietruszki.
🕜 Czas: 40 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Sezon na grzyby zbliża się wielkimi krokami 🍄🍚
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 80 g ryżu brązowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 10 g grzybów suszonych leśnych
- 250 g pieczarek brązowych
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/3 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 1 łyżka drożdży nieaktywnych (opcjonalnie)
- 1 szkl wody
- 140 g groszku mrożonego
- natka pietruszki do posypania
🥣 Przygotowanie:
1. Suszone grzyby zalej szklanką wrzątku, odstaw pod przykryciem na 15 minut. Następnie odcedź (zachowaj wodę) i pokrój grzyby.2. Cebulę pokrój w kostkę lub posiekaj. Pieczarki pokrój w większą kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmaż chwilę, następnie dodaj pokrojone grzyby suszone i chwilkę podsmaż.
5. Wlej wodę (pół szkl z grzybów i pół szkl przefiltrowanej), zagotuj i dodaj suchy ryż, wymieszaj, przykryj i gotuj ok 25 minut na średnim-małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu.
6. Po 15 minutach od wrzucenia ryżu, dodaj groszek, przyprawy (tymianek, rozmaryn, chilli) i pół szkl wody, wymieszaj, przykryj i gotuj jeszcze 10 minut lub do miękkości ryżu. Mieszaj od czasu do czasu.
7. Na koniec dodaj drożdże nieaktywne i dopraw solą, wymieszaj. Podawaj posypane natką pietruszki.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegańska, vegan, obiad, kolacja, ryż, risotto
0 KOMENTARZY