🌱 RISOTTO GRZYBOWE Z GROSZKIEM

WEGE & VEGAN  RYŻ & KASZA 

🕜 Czas: 40 minut  🍽️ Porcja dla: 2 


Sezon na grzyby zbliża się wielkimi krokami 🍄🍚


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 80 g ryżu brązowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 10 g grzybów suszonych leśnych
  • 250 g pieczarek brązowych
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych (opcjonalnie)
  • 1 szkl wody
  • 140 g groszku mrożonego
  • natka pietruszki do posypania


🥣 Przygotowanie:
1. Suszone grzyby zalej szklanką wrzątku, odstaw pod przykryciem na 15 minut. Następnie odcedź (zachowaj wodę) i pokrój grzyby.

2. Cebulę pokrój w kostkę lub posiekaj. Pieczarki pokrój w większą kostkę.

3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmaż chwilę, następnie dodaj pokrojone grzyby suszone i chwilkę podsmaż.




4. Dodaj pieczarki, trochę soli i pieprzu, wymieszaj i smaż aż pieczarki prawie pozbędą się wody.



5. Wlej wodę (pół szkl z grzybów i pół szkl przefiltrowanej), zagotuj i dodaj suchy ryż, wymieszaj, przykryj i gotuj ok 25 minut na średnim-małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu.




6. Po 15 minutach od wrzucenia ryżu, dodaj groszek, przyprawy (tymianek, rozmaryn, chilli) i pół szkl wody, wymieszaj, przykryj i gotuj jeszcze 10 minut lub do miękkości ryżu. Mieszaj od czasu do czasu.




7. Na koniec dodaj drożdże nieaktywne i dopraw solą, wymieszaj. Podawaj posypane natką pietruszki.





Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)


 
wegańska, vegan, obiad, kolacja, ryż, risotto

0 KOMENTARZY